null Nuoret kesätyöntekijät opastavat vierailijoita salaperäisessä Espoon tuomiokirkossa – ”Parasta ovat olleet kohtaamiset ja keskustelut”

Sofia Nygård, Filip Dölker ja Ava Kangas toimivat tiekirkko-oppaina Espoon tuomiokirkossa. 

Sofia Nygård, Filip Dölker ja Ava Kangas toimivat tiekirkko-oppaina Espoon tuomiokirkossa. 

Hyvä elämä

Nuoret kesätyöntekijät opastavat vierailijoita salaperäisessä Espoon tuomiokirkossa – ”Parasta ovat olleet kohtaamiset ja keskustelut”

Kiinnostus historiaan veti kolme nuorta kirkon kesäoppaiksi.

Tunnelma Espoon tuomiokirkolla kesäkuisena iltapäivänä on verkkainen. Hellelukemat ovat kivunneet lähelle 30 astetta, ja auringonpaisteessa oleskelu käy nopeasti tukalaksi. Sisällä keskiaikaisessa kivikirkossa on kuitenkin viileämpää – ja siellä tunnelmakin on eloisampi.

Espoon tuomiokirkossa työskentelee tänä kesänä kolme nuorta tiekirkko-opasta. Tuomiokirkko on Kallion kirkon ja Vantaan Pyhän Laurin kirkon ohella yksi pääkaupunkiseudun tiekirkoista. Tiekirkot ovat pääteiden varsilla sijaitsevia kirkkoja, joihin matkailijoiden on helppo poiketa.

Tiekirkko-oppaiden tehtävä on kertoa vierailijoille kirkon historiasta. Ava Kangas, 17, ja Filip Dölker, 17, aloittivat työnsä 12. kesäkuuta, ja heidän työskentelyjaksonsa kestää kolme viikkoa. Sofia Nygård, 18, aloittaa oppaana vasta heinäkuussa, mutta on tänään perehtymässä tehtävään seuraamalla muiden työskentelyä. Kangas ja Nygård ovat Espoon tuomiokirkkoseurakunnasta, Dölker ruotsinkielisestä seurakunnasta.

Tässä voin yhdistää kaksi kiinnostuksen kohdettani: historian ja uskonnon.

Espoon tuomiokirkko oli oppaille ennestään tuttu paikka.

– Tämä on konfirmaatiokirkkoni ja olen käynyt täällä usein koulun kanssa, Filip Dölker sanoo.

Tutun ympäristön lisäksi oppaiksi hakeutumiseen vaikutti se, että kaikki kolme ovat kiinnostuneita historiasta.

– Ajattelin, että tässä voisin yhdistää kaksi kiinnostuksen kohdettani: historian ja uskonnon, Sofia Nygård kertoo.

Espoon tuomiokirkon historia ei ollut oppaille erityisen tuttu ennen kesätyötä, mutta he ovat perehtyneet siihen koulutuspäivässä ja erilaisten materiaalien avulla.

Oppaat toivovat lisää kansainvälisiä vieraita

Tiekirkko-oppaat ovat kokeneet työnsä rauhalliseksi ja mukavaksi. Vierailijoita on käynyt jonkin verran. He ovat olleet enimmäkseen suomenkielisiä.

– Parasta ovat olleet kohtaamiset vierailijoiden kanssa – se, kun on nähnyt, että ihmiset ovat nauttineet keskusteluista ja jääneet pidemmäksikin aikaa juttelemaan, Ava Kangas sanoo.

Filip Dölkerille on jäänyt parhaiten mieleen kirkon kanttorin urkuharjoittelun kuuleminen.

– Se kuulosti tosi hienolta muuten hiljaisessa kirkossa, Dölker sanoo.

Keskiaikaisen kirkon monivaiheinen historia kiehtoo oppaita.

– Kirkossa on jonkinlaista salaperäisyyttä muun muassa siksi, että sen tarkkaa ikää ei ole tiedetty kovin pitkään, Kangas sanoo.

Espoon tuomiokirkko on rakennettu vuosina 1485–1490. 

Tykkään istua aina samalla paikalla, sellaisessa kohdassa, jossa penkkirivi loppuu kesken.

Dölker kertoo olevansa kiinnostunut kirkon erilaisista vaiheista.

– On hauskaa pohtia, millaista täällä oli vaikka silloin, kun nykyisen lattian sijasta oli vain maalattia.

Sofia Nygård on erityisen kiinnostunut taideteoksista ja siitä, miten ne ovat päätyneet kirkkoon. Suuri osa teoksista on päätynyt sinne lahjoituksina.

Yleisimmin oppailta kysytään kirkon rakentamisen ajankohtaa. Myös maalaukset herättävät paljon mielenkiintoa ja kysymyksiä.

–  Erityisesti Raamatun tapahtumia esittävä holvimaalaus kiinnostaa monia, Ava Kangas kertoo.

Oppaille on ehtinyt muodostua omat lempipaikat kirkossa.

– Tykkään istua aina samalla paikalla, sellaisessa kohdassa, jossa penkkirivi loppuu kesken. Siitä näkee kaikkialle ympärille, Kangas kertoo.

 – Kiinnitän kirkoissa aina eniten huomiota urkulehtereihin. Urut kiinnostavat minua ja ovat kauniita, Sofia Nygård sanoo.

Tiekirkko-oppaat toivovat kesätyöltään lisää mukavia kohtaamisia ihmisten kanssa sekä sitä, että keskusteluja pääsisi käymään muillakin kielillä kuin suomeksi.

– Toivon lisää kansainvälisiä vieraita, joiden kanssa voisi päästä jakamaan tietoa eri maista ja kulttuureista, Sofia Nygård sanoo.

Helmi Kettusen mielestä parasta kahvilan pitämisessä ovat olleet upea ympäristö sekä mukavat asiakkaat ja työkaverit.

Helmi Kettusen mielestä parasta kahvilan pitämisessä ovat olleet upea ympäristö sekä mukavat asiakkaat ja työkaverit.

Tapulikahvilassakin on kesätyöläinen

Myös tuomiokirkon pihalla olevaan Tapulikahvilaan on palkattu nuoria kesätyöntekijöitä. Helmi Kettunen, 18, on töissä toista ja viimeistä viikkoaan.

– Työhön kuuluu kahvilan pyörittäminen. Joskus tiekirkko-oppaat auttavat joissain jutuissa, esimerkiksi kylttien laittamisessa, Kettunen kertoo.

Tehtävään tuli yli 130 hakemusta. Niistä valittiin neljä henkilöä, jotka pitävät kahvilaa vuorotellen kahden viikon jaksoissa läpi kesän.

– Tämän työpaikan suosioon varmaan vaikuttaa mahdollisuus saada hyvää asiakaspalvelukokemusta ja päästä pyörittämään pientä kirkkokahvilaa kauniissa miljöössä, Kettunen arvioi.

Asiakkaita on Kettusen mukaan käynyt vaihtelevasti. Kansainvälisiä turisteja on toistaiseksi ollut vähän.

– Moni hautausmaalla vieraileva on ilahtunut paljon siitä, että käynnin yhteydessä voi poiketa tähän kahville.

Toisinaan Kettuselta on kysytty kirkon historiasta.

– Onneksi on tiekirkko-oppaat. En ole ihan paikallisia eikä tämä ole kotiseurakuntani, joten olen ohjannut sellaiset kysymykset heille.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.