null Helsingin tuomiokirkon kryptaan avautui uusi kesäkahvila – holvikaarten suojassa vallitsee kotoisa tunnelma

– Yleisin tilaus cafe Kryptassa on ollut tähän mennessä korvapuusti ja kahvi, kertoo Jessika Suvanto. 

– Yleisin tilaus cafe Kryptassa on ollut tähän mennessä korvapuusti ja kahvi, kertoo Jessika Suvanto. 

Ajankohtaista

Helsingin tuomiokirkon kryptaan avautui uusi kesäkahvila – holvikaarten suojassa vallitsee kotoisa tunnelma

Cafe Kryptassa pääsee herkuttelemaan mielenkiintoisissa puitteissa.

Kesäkuun alun aurinko lämmittää Helsingin tuomiokirkon viertä kulkevaa Kirkkokatua. Ulkona ei ole tuskatuttavan kuuma, mutta kirkon alla sijaitsevan holvin viileyteen astuminen tuntuu silti helpottavalta.

Täällä, tuomiokirkon kellarissa eli kryptassa, sijaitsee äskettäin avautunut kesäkahvila Cafe Krypta. Kahvittelun lisäksi täällä voi nauttia vaihtuvista taidenäyttelyistä. Nyt vuorossa on iittiläistä kulttuurihistoriaa esittelevä näyttely.

Kryptan kahvilatoiminta pyörii siten, että tuomiokirkkoseurakunta vuokraa tilaa joka kesä uudelle toimijalle. Tänä vuonna kahvilaa pitää Cafe Hiekka -niminen yritys, jonka kivijalkakahvila sijaitsee Laajasalossa.

Monipuolinen tarjonta

Tunnelma hämärässä ja viileässä holvistossa on leppoisa. Kahvilaan on maanantai-iltapäivänä minun lisäkseni poikennut muutama muu asiakas. Cafe Kryptassa työskentelevän Jessika Suvannon mukaan moni ei ole vielä löytänyt perjantaina 2.6. avautunutta kahvilaa.

– Turistikausi ole vielä kunnolla alkanut, ja vähän syrjässä sijaitsevaan kryptaan voi olla hankalaa löytää, Suvanto sanoo.

Siihen nähden, että kahvila on vasta avattu, asiakkaita on kuitenkin ollut kohtuullisen paljon. Cafe Hiekkaa pyörittävän yrittäjäpariskunnan Terttu ja Sami Nurmion mukaan kahvilan opastukseen sekä kyltteihin on panostettu tänä vuonna aiempaa enemmän. Kirkon ympäristöstä löytyy nyt useampi kyltti ohjaamaan asiakkaita myös kryptan tiloihin.

 – Ensimmäisten päivien perusteella näistä on ollut selkeästi hyötyä, Sami Nurmio sanoo.

Tuomiokirkon krypta rakennettiin alun perin kirkon kellariksi, jossa sijaitsivat kirkon lämmityslaitteet ja halkovarastot.

Tuomiokirkon krypta rakennettiin alun perin kirkon kellariksi, jossa sijaitsivat kirkon lämmityslaitteet ja halkovarastot.

Kahvilan tarjonta kattaa kaiken, mitä suositun turistikohteen yhteydessä toimivasta kahvilasta voisi odottaakin löytävänsä. Tarjolla on suolaisia ja makeita herkkuja sacherleivoksesta croissanttiin. Lisäksi saatavilla on salaattiannoksia. Itse tilaamani feta-parsapiirakka oli täyttävä ja hyvänmakuinen – eikä 4,50 euron hintaisena erityisen kalliskaan. Saatavilla on myös erikoiskahveja sekä laajan oloinen valikoima kylmiä juomia.

Iso osa tarjottavista on itse valmistettu joko paikan päällä tai Laajasalon leipomossa. Erityisruokavaliot pyritään huomioimaan: esimerkiksi gluteenittomia ja laktoosittomia vaihtoehtoja on paljon. Myös vegaanisten tuotteiden valikoimaa pyritään laajentamaan.

– Juuri tänään leivoimme vegaanisen kakun, ja pyrimme lisäämään erilaisiin ruokavalioihin sopivien vaihtoehtojen määrää jatkuvasti, Jessika Suvanto kertoo.

Kun kesäkatu polttaa

Jessika Suvannon mielestä työskentely cafe Kryptassa on mielekästä mukavan työyhteisön vuoksi.

– Tämä koko projekti on meille kaikille yhtä uusi eikä kukaan tiedä, miten tämä tulee menemään. Se on lohduttavaa ja mukavaa.

Cafe Kryptan tämän kesän tarina on vasta alussa, mutta kaikki vaikuttaa lupaavalta. Jylhistä puitteista huolimatta tunnelma kahvilassa on rento ja jotenkin kotoisa. Viileä ja hämärä kirkon holvi olisi varmasti mukava levähdyspaikka vaikkapa keskellä helteistä kaupunkikierrosta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.