null Nyt voi jopa deittailla teatterin keinoin

Oma maailma. Sara Salmenmäki perusti Teatteri Toivon, kun hän halusi tehdä todentuntuisempia esityksiä. Kuva: Matti Karppinen

Oma maailma. Sara Salmenmäki perusti Teatteri Toivon, kun hän halusi tehdä todentuntuisempia esityksiä. Kuva: Matti Karppinen

Hyvä elämä

Nyt voi jopa deittailla teatterin keinoin

Sara Salmenmäki tekee luonnollista teatteria sekä järjestää Teatteri- ja Deittileikkejä.

Teatteri Toivoa johtavan Sara Salmenmäen mukaan luonnollinen teatteri lähtee aitoudesta ja rentoudesta näyttämöllä.

– Näyttelemisessä painotetaan tunteita ja visuaalisuutta. Katsojasta tuntuu siltä kuin katsoisi elokuvaa, että tämä on oikeasti totta.

– Tärkeää menetelmässä ovat pitkät harjoitteluajat. Luonnollisuuden tunnetta ei nimittäin synny niin helposti, jos harjoitukset painetaan läpi lyhyessä ajassa.

Luonnollinen teatteri perustuu Keski-Euroopassa 1960-luvulla vallinneeseen postdramaattiseen genreen. Salmenmäki alkoi kuitenkin lajia ennestään tuntematta kehitellä vastaavaa menetelmää parikymppisenä teatterinharrastajana, koska hän halusi näytelmistä todentuntuisempia.

– Suuntausta edustaa puhtaimmillaan latvialainen Alvis Hermanis, jonka esityksissä ilmaisu on vahvaa ja pelkistettyä ja joista on dialogi pyyhitty pois. Itse pidän kuitenkin tarinaa edelleen tärkeänä.

Esiripun raottamista

Sara Salmenmäen seuraava ohjaustyö on lauantaina 13.2. ensi-iltansa saava Pedon varjo -monologiesitys, joka on saanut inspiraationsa englantilaisen Conor McPhersonin käsikirjoituksesta. Näytelmän stressaantunutta bisnesmiestä esittää näyttelijä Anssi Kömi.

Päähenkilö on menettänyt elämänsä hallinnan ja alkanut sen seurauksena käyttää liikaa alkoholia. Mies pysähtyy vasta, kun perhe-elämä alkaa säröillä.

– Tämä on tyypillistä nykypäivän kolmekymppisillä. Koko ajan on kiire, ja pää pidetään kasassa käymällä salilla ja vetämällä superfoodia, Salmenmäki sanoo.

Näyttämöllä nähdään miehen mielen petoja Aalto-yliopiston New Media -osaston maistereiden työstäminä animaatioina. Ne on toteutettu digitaalisesti uudella mapping-videoprojisointitekniikalla. Esityksen musiikin on säveltänyt Erno Hulkkonen.

Teatteri Toivo järjestää myös Teatterileikkejä, jotka raottavat esirippua teatterin tekemisen maailmaan.
 

Monia on etukäteen jännittänyt se, mitä Teatterileikeissä tapahtuu. Jälkeenpäin he ovat säteilleet riemusta."


– Mukana on ollut kaikenikäisiä ihmisiä. Monia on etukäteen jännittänyt se, mitä illassa tapahtuu. Jälkeenpäin he ovat säteilleet riemusta, kertoo Salmenmäki.

Teatterileikkien vetäjinä toimivat Salmenmäki ja teatterin toinen ohjaaja Ville Haikola. Ilta on jaettu kahteen osaan, joista ensimmäinen koostuu muun muassa kosketus- ja kontaktiharjoitteista. Toisella osuudella näytetään, mitä näillä elementeillä saadaan teatterissa aikaan. Teatterileikeistä on myös Deittileikit-versio, jossa teatterin menetelmät yhdistetään deittailuun.

Yhteisöllisyys kiehtoo

Teatterin maailman Sara Salmenmäki löysi liityttyään 15-vuotiaana Turun ylioppilasteatteriin.

– Minua kiehtoi teatterin rentous ja yhteisöllisyys. Se avasi aivan uuden maailman lähiölapsuuden jälkeen.

Kun ohjaaminen alkoi kiinnostaa, Salmenmäki muutti vuonna 2007 Helsinkiin ja perusti Toivon. Kolmisen vuotta nykyisissä tiloissa Telakkarannassa toiminut teatteri tekee muutaman esityksen vuodessa. Teatteria vetää ammattilaisryhmä, mutta esityksiin valitaan erityyppisiä näyttelijöitä koe-esiintymisten kautta.

Salmenmäki pyrkii määrätietoisesti korkeaan taiteelliseen tasoon ja tähtää siihen, että Toivo nousisi ammattilaisteatteriksi.

– Toiminnan saaminen kannattavaksi ilman valtiontukia vaatii luovia ratkaisuja. Saamme lipputulojen lisäksi tuloja muun muassa vuokraamalla tilojamme yritys- ja häätilaisuuksiin.

Lisätietoja Teatteri Toivon verkkosivuilta.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Tämä kolahti: Julian & Romeon nuoret näyttelijät saavat klassikon elämään

Hyvä elämä

Veronan rakastavaisten traagisesta tarinasta nähdään Kansallisteatterissa moderni ja lennokas tulkinta.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.