null Odotettu ratkaisu

Odotettu ratkaisu

Piispa Mikko Heikan johtama parisuhdelakityöryhmä joutui toteamaan tosiasiallisen tilanteen, jossa kirkossa eletään. Suhtautumisesta homoseksuaalisuuteen ja rekisteröityjen parisuhteiden siunaamiseen ei löydy yksimielisyyttä.

Kirkko ei halua tuomita homoseksuaaleja, mutta ei myöskään kiirehtiä siunaamaan heidän parisuhteitaan. Käytännössä tosin monet papit ovat jo siunanneet homo- ja lesbopareja, vaikka asiasta ei tätä nimitystä kanteluiden pelossa virallisesti käytetäkään. Erityisen myönteistä suhtautuminen siunaamiseen on pääkaupunkiseudulla, jossa pappien enemmistö olisi siihen valmis, ainakin jos kirkko näyttäisi vihreää valoa. Sitä kirkko ei tee, valo vilkuttaa korkeintaan varovasti keltaista.

Työryhmä on realistinen. Kirkolliskokouksessa on konservatiivinen enemmistö, joka takaa sen, ettei siunaamisen kaavalla ole menestymisen mahdollisuuksia. Toisaalta kirkolliskokouksessa ei löydy enemmistöä myöskään asenteiden tiukennukselle, kuten sille, että kirkkolakia muutettaisiin ja estettäisiin seksuaalivähemmistöjä olemasta kirkon töissä. Homoja ja lesboja on pappeina ja muina työntekijöinä, vaikka vain osa heistä on uskaltanut tai halunnut tulla ulos kaapista.

Miksi asia sitten on kirkolle niin vaikea? Koska sitä pidetään raamattukysymyksenä. Kun homoseksuaalisuus tuomitaan Raamatussa, osa katsoo tämän sitovan myös nykykirkkoa ja estävän parisuhteiden siunaamisen. Toiset korostavat, että Raamatun kirjoittajat elivät erilaisessa yhteiskunnassa eikä heillä ollut käytössään sitä tietoa kuin nykyisin on. Eli on olemassa ihmisiä, jotka eivät valitse taipumustaan, vaan he eivät pysty rakastumaan kuin samaa sukupuolta olevaan ihmiseen. Nämä erilaiset lähestymistavat asiaan kiteytetään mietinnössä Kirkko ja rekisteröidyt parisuhteet.

Koska kirkko on erimielinen, voi järkevintä olla hakea ratkaisua käytännön kompromissista. Annettaisiin papeilla virallisestikin mahdollisuus järjestää rukoushetki parisuhteensa rekisteröineiden parien puolesta, mutta ei velvoitettaisi siihen ketään. Kaikkia koskee kuitenkin velvollisuus suhtautua homoseksuaaleihin kunnioittavasti. Kristillisessä kirkossa kun ei ole kahden kerroksen väkeä, vain armahdettuja syntisiä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.