null Oikeaa leipää

Maiju Tykkyläisen mielestä oikea leipä tekee ehtoollisesta yhteisöllisemmän ja elämyksellisemmän kokemuksen.

Maiju Tykkyläisen mielestä oikea leipä tekee ehtoollisesta yhteisöllisemmän ja elämyksellisemmän kokemuksen.

Oikeaa leipää

Ehtoollisen vietto saa Maiju Tykkyläisen herkistymään.

Grahamjauhoja, leivinjauhetta, suolaa, kasviöljyä, hunajaa, maitoa ja vettä. Maiju Tykkyläinen on saapunut Korson kirkolle kokeilemaan, millaista ehtoollisleipää näistä aineksista syntyy. Varsinaista ehtoollisleipää tämä ei kuitenkaan ole, vaan kokeiluerä, jotta 16.3. kello 18 diakonian iltakirkossa jaettava leipä onnistuisi varmasti.

Tykkyläinen on Mikkolassa asuva kahden teini-ikäisen tyttären äiti ja luokanopettaja. Leivänleipojaksi kirkolle hän päätyi osittain luottamustehtävänsä kautta, osittain siksi, että seurakunnassa toimiminen ja vapaaehtoistyö kiinnostavat häntä muutenkin.

— Olen ollut Korson seurakunnan jäsen vuodesta 2001, mutta seurakuntayhteyteni oli pitkään aika löyhä. Olen kaivannut tiiviimpää yhteyttä, ja syksyn seurakuntavaaleissa sitten olin ehdolla ja tulin valituksi seurakuntaneuvostoon.

Vapaaehtoisella on tuki takana

Maiju Tykkyläinen on aikaisemmin tehnyt vapaaehtoistyötä muun muassa kriisipäivystyksessä ja rikosasioitten sovittelijana. Sekoittaessaan leipätaikinaa hän voi sanoa olevansa ensi kertaa vapaaehtoistyössä seurakunnassa.

— Minua motivoi vapaaehtoistyöhön se, että koen saaneeni niin paljon lahjaksi. Haluan olla linkki seurakuntalaisten ja työntekijöitten välillä ja omalta osaltani luomassa reilumpaa maailmaa. Vapaaehtoistyö seurakunnassa tuntuu hyvältä senkin vuoksi, että takana on aina Kaikkivaltiaan tuki, jos meidän ihmisten voimat ja taidot eivät riitä.

Tykkyläinen on ilmoittautunut myös vapaaehtoiseksi messuavustajaksi, mutta ei ole vielä päässyt kokeilemaan tehtävää.

— Kun mahdollisuudesta kerrottiin, olin ihan että vau, pääsisinkö minä tällaisiin tehtäviin. Tunnen pyhää pelkoa. Toisaalta olen ajatellut sitä, että alkuseurakunnassakin maallikot hoitivat kaikenlaisia tehtäviä.

Elämyksellisyyttä ehtoolliseen

Valmistuvan ehtoollisleivän ohje on otettu Jumalanpalveluksen oppaasta. Kuten ehtoollisleivän kuuluukin, siitä syntyy happamatonta leipää, jota on helppo murtaa.

— Sitä millainen kokki olen oikeasti, en ilkeäisi edes paljastaa, Maiju Tykkyläinen toteaa taikinan teon lomassa.

— Leipomisesta sen sijaan tykkään, vaikka leivonkin melko harvoin. Ruoanlaitto on sellainen jokapäiväinen juttu ja välitön paha. Aina tuntuu, että luovuus loppuu. Leipominen liittyy sen sijaan yleensä johonkin kivaan tilaisuuteen ja tuo iloa lähipiirille, hän analysoi.

Kun Tykkyläinen kuuli, että Korson kirkossa voi pian saada ehtoollisella ihan oikeaa leipää, hän piti ideasta heti.

— On mieltä lämmittävä ajatus, että kurkkuun takertuvan öylätin sijaan ehtoollisella voisi murtaa oikeaa leipää, jonka joku seurakuntalainen on varta vasten tehnyt.

Aikaisemmin Tykkyläinen on saanut oikeaa leipää ehtoollisella vain ulkomaanreissuillaan.

— Ulkomailla ehtoollisleivät ovat usein muistuttaneet limppua. Kun on murrettu leipää, ehtoollinen on tuntunut paljon yhteisöllisemmältä.

Mystistä ja koskettavaa

Kun taikina on valmis, Maiju Tykkyläinen levittää sen levyksi pellille ja panee uuniin paistumaan 15 minuutiksi.

— Ehtoollisleivän leipominen tuntui vähän juhlavammalta kuin tavallisen leivän tekeminen, Tykkyläinen kuvailee.

Arki-illan ehtoollisella Korsossa käy keskiviikkoisin yleensä kymmenkunta ihmistä. Tykkyläinenkään ei yleensä ole arki-illan ehtoollisilla käynyt, mutta kuten monet muutkin seurakuntalaiset, hän kokee tarvetta käydä ehtoollisella ja hiljentyä normaalia enemmän ennen pääsiäistä.

Ehtoollisella käyminen tuntuu Tykkyläisestä yhtä aikaa koskettavalta ja hieman mystiseltä.

— Ehtoollinen on merkittävä juttu, vaikka en oikein ymmärräkään, mikä siinä puhuttelee. Harvoin olen selvinnyt ehtoollisesta kuivin silmin. Varsinkin sanat ”sinun puolestasi vuodatettu” kolahtavat joka kerta. Hoen itselleni ehtoolliselle mennessä, että Maiju, olet asiallinen aikuinen etkä ala itkeä, mutta silmät kostuvat.

Ehtoollisessa Tykkyläistä viehättää myös tradition vanhuus. Uskon tulkinnat ja monet muut asiat ovat muuttuneet, mutta ehtoollinen on säilynyt. Eikä ehtoollinen yhdistä vain paikallisia seurakuntalaisia, vaan sitä viettävät samalla tavalla kaikki kristityt.

Maiju Tykkyläinen kokeili ehtoollisleivän reseptiä pe 25.2. Korson kirkolla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.