Oikotietä pitkin ekalle luokalle
Severi Pyykköä ei ekaluokalle meno turhia jännitä.

Severi Pyykköä ei ekaluokalle meno turhia jännitä.

Oikotietä pitkin ekalle luokalle

Severi Pyykkö aloittaa koulun elokuussa. Ennen sitä hänen äitinsä Kati Pyykkö haluaa viedä pojan kirkkoon siunattavaksi.

Severi Pyykkö, 7, menee elokuussa ensimmäiselle luokalle Leppäkorven kouluun. Koulumatka ei ole pitkä. Kouluun vie kaksi reittiä.

– Kouluun on oikotie, tai sinne voi mennä tietä pitkin. Kotoa kouluun on sellaiset 800 metriä. Olen kulkenut sen matkan jo monta kertaa yksin, kun pelasin Pokémon Go -peliä. Jos menee perusreittiä, on kaksi tien ylitystä, mutta jos menee oikotietä, on vain yksi. Oikotie menee metsän läpi.

Severi on käynyt tutustumassa kouluun ja tavannut opettajan. Ekaluokka ei poikaa jännitä.

– Kouluun meno on ihan kivaa. Opettaja oli aika neutraali. Siskoni oli ennen Leppäkorven koulussa, mutta nyt hän menee Mikkolan kouluun musiikkiluokalle.

Severi haluaisi oppia lukemaan muitakin kieliä kuin suomea. Suosikkeja olisivat portugali ja ranska. Matematiikka sujuu jo erinomaisesti.

– Osaan lukea suomeksi pieniä sanoja, kuten "ei", "joo" ja niin edespäin. Matikassa olin jo viisivuotiaana ihan sikahyvä. Nykyään osaan kertotaulun. Osaan kaikkia vaikeita laskuja, miinusta ja plussaa, Severi kertoo.

Kouluun meno on ihan kivaa. Opettaja oli aika neutraali.

Severi Pyykkö

Myyrää uidaan kädet suorina

Severi harrastaa taitoluistelua, mutta kaavailee lopettavansa sen. Nyt hän on innostunut uimisesta.

– Jaksan uida sellaiset 150 metriä. Osaan uida selkää ja kroolia, ja sit mä osaan vielä myyrää. Siinä laitetaan vain kädet pitkälle, niin kuin näin, veden alle ja jaloilla tehdään pikkupotkuja, Severi selittää ja ojentaa kädet suoraan eteen.

Myös jalkapallo on Severistä kiinnostavaa. Hänellä on oikeat nappulakengät ja penaali, joka on vaaleansininen, pieni nappulakenkä.

– Pelaan fudista tuolla meidän takapihalla, vähän pomputtelen ja vetelen. Mun lempipelaaja on Neymar, joka pelaa Brasilian joukkueessa.

Severin sisko Siiri on yhdeksänvuotias. Siskon kanssa Severi on puhunut lähinnä niistä asioista, mitä koulussa kannattaa tehdä.

Kun kysyn Severiltä, muistaako hän, milloin koulu alkaa, vastaus alkaa huvittaa meitä molempia.

– No, tää ei varmaan hirveesti sua jeesaa, mutta koulu alkaa samana päivänä kuin eskari. Sen mä vaan tiedän, Severi sanoo ja nauramme yhdessä.

Harjoitellaan kotioven avaamista avaimella

Severin äiti Kati Pyykkö vei kaksi vuotta sitten ensimmäisen lapsensa Siirin siunattavaksi Korson kirkkoon ennen koulun aloittamista.

– Siunaamistilaisuuden jälkeen kirkolla oli tarjolla jäätelöä. Pihalla oli erilaisia toimintapisteitä ja seurakunnan työntekijät kertoivat varhaisnuorten kerhoista. Siellä tuli juteltua myös muiden vanhempien kanssa.

Katille lasten siunattavaksi vieminen ennen ensimmäistä luokkaa on luonnollinen asia. Kirkko ja seurakunnan perhekerho ovat tuttuja.

– Haluan viedä lapseni siunattavaksi, koska koen, että minun antamani turva ei yksistään riitä. Jumalan antama siunaus on vahvempi. Olen vienyt molemmat lapset pian syntymän jälkeen kirkkoon. Siirin vein jumalanpalvelukseen ja Severin perhekerhoon.

Ennen koulun alkamista Severin täytyy äidin mielestä vielä harjoitella kotioven avaamista avaimella, sillä sitä poika ei ole joutunut montaa kertaa tekemään. Oma avain on jo hankittu. Avainnauhan Severi sai mummilta.

Viisi vinkkiä kouluun lähtevän vanhemmille

1. Anna aikaasi. Viettäkää oma hetki päivittäin.

2. Ole kiinnostunut. Kysy mitä kuuluu ja miten menee.

3. Rohkaise.

4. Pidä huoli päivittäisistä rutiineista, sillä ne tuovat turvaa.

5. Halaa, suukota ja siunaa – ekaluokkalainen on pieni vielä, vaikka on jo koululainen.

Vinkit antoi Hakunilan seurakunnan lastenohjaaja Anne Seppänen.

Jaa tämä artikkeli:

Kommentoi