null Oletko Ooppera-Oona vai Poppi-Pinja?

Korot kopisten -opaskirjan toisen kirjoittajan Katja Jalkasen mielestä kulttuuritapahtumien äänimaailmaan kuuluu kengän kopina.

Korot kopisten -opaskirjan toisen kirjoittajan Katja Jalkasen mielestä kulttuuritapahtumien äänimaailmaan kuuluu kengän kopina.

Hyvä elämä

Oletko Ooppera-Oona vai Poppi-Pinja?

Uusi opaskirja Korot kopisten antaa vinkkejä kulttuurin harrastamiseen pukeutumista myöten.

Suuri osa suomalaisista käy erilaisissa kulttuuririennoissa. Eri asia kuitenkin on, mitä ihmiset saavat niistä irti.

Katja Jalkanen ja Aino-Maria Savolainen huomasivat, että on olemassa esimerkiksi kirjallisuuden ja tanssin maailmaan opastavia kirjoja. Sen sijaan kulttuurin sekakäyttäjille ei ollut mitään opasta. Niinpä he panivat toimeksi, ja Avaimen kustantamana syntyi kirja Korot kopisten – Käytännön opas kulttuuriviidakkoon.

Jalkasen mukaan opas on suunnattu ihmisille, jotka ovat harrastaneet kulttuuria jonkin verran, mutta haluaisivat siihen lisäkipinää. Se on tarkoitettu myös sellaisille, jotka ovat harrastaneet vain yhtä kulttuurin lajia ja haluaisivat tutustua paremmin muuhunkin tarjontaan.

– Mutta yhtä lailla opas sopii luettavaksi niillekin, jotka kokevat kulttuurin harrastamisen naurettavaksi pikkurilli pystyssä -meiningiksi.

Jalkanen tietää, että kulttuurilla on yhä osittain elitistinen leima. Esimerkiksi oopperalla on selkeästi elitistisempi maine kuin elokuvalla, sillä monelle on eri asia maksaa kulttuurielämyksestä kymppi kuin satanen.

Tietoa ja leikkimieltä

Korot kopisten kertoo pähkinänkuoressa, miten sukeltaa vaikkapa kirjallisuuden, elokuvan, teatterin, kuvataiteen ja oopperan maailmaan. Mukana on myös vinkkejä siitä, miten aihepiiristä pystyy keskustelemaan asiantuntevasti ja millä tavalla voi pukeutua eri kulttuuritilaisuuksiin.

Heti oppaan alussa voi leikkimielisesti testata, millainen kulttuurin harrastaja on. Vaihtoehtoina ovat Ooppera-Oona, Nirppanokka-Niilo, Keskitien-Kerttu, Indie-Ilkka ja Poppi-Pinja. Lisäksi on Ystäväni-osiot, joissa kysymyksiin vastaavat eri alojen tunnetut taiteilijat.

Kirja syntyi loka-tammikuussa nopeaan tahtiin, vaikka vantaalaisella Katja Jalkasella ja siilinjärveläisellä Aino-Maria Savolaisella on välimatkaa 350 kilometriä. He vaihtoivat sähköpostitse ideoitaan parin kuukauden ajan ja tapasivat kerran Kuopiossa.

– Yhteistyö sujui hyvin, koska olimme tehneet jo aiemmin kirjan yhdessä. Kummallakin oli omat vastuuosionsa, mutta täydensimme myös toistemme kirjoituksia, Jalkanen kertoo.

Kaksikko kaivoi tietoa monista eri lähteistä. Kumpikin pitää kirjallisuusblogia, joten kirjallisuusvinkit irtosivat pääosin omista kokemuksista.

– Oopperaosioon puolestaan sain hyviä vinkkejä kahdelta ystävältäni, jotka treenaavat parhaillaan oopperassa käymistä.
 

Opas sopii yhtä hyvin luettavaksi niillekin, jotka kokevat kulttuurin harrastamisen naurettavaksi pikkurilli pystyssä -meiningiksi.

 

Kirjan nimi Korot kopisten viittaa kulttuuritapahtumien äänimaailmaan. Kirjoittajien mielissä siellä kuuluu kengän kopinaa, myös miesten.

Kulttuurin laaja kirjo

Katja Jalkanen näkee kulttuuria kaikkialla arjessa: sitä ovat esimerkiksi kirjan lukeminen lapselle tai kaupungin rakennusten katseleminen ratikasta. Kulttuuri ei siis välttämättä tarkoita tapahtumaa, jonne ostetaan lippu. Sitä voi harrastaa myös hakeutumalla vaikkapa kuoroon, harrastajateatteriin tai kuvataidekurssille.

– Tämä on niin laaja aihe, että sitä on vaikea analysoida tarkkaan. Tärkeää on joka tapauksessa tiedostaa kulttuuriin liittyvä henkinen ja esteettinen kokemus tai elämys.

Kustannustoimittajana työskentelevä Jalkanen lukee paljon, mutta teatterissa, oopperassa, konsertissa ja taidemuseossa hän käy vain muutaman kerran kaudessa.

– Pitäisi haastaa itsensä ja lähteä useammin eri tapahtumiin. Tästä viikosta tuli sattumalta museoviikko, koska ohjelmassa ovat Ateneumin taidemuseon ja Vantaan taidemuseon Artsin näyttelyt.

 

Taidetta ei voi tehdä pelkällä talkootyöllä vaan tarvitaan apurahoja, että se pysyy elinvoimaisena. Harva taiteilija elää pelkästään taiteen tekemisestä saamillaan tuloilla.

 

Aiemmin tanssin maailma tuntui Jalkasesta melko vieraalta, varsinkin kun hän kokee itsensä rytmitajuttomaksi pökkelöksi. Kun hänen tyttärensä alkoi harrastaa balettia ja sittemmin showjazztanssia, hän on käynyt katsomassa baletti- ja nykytanssiesityksiä ja kokenut, että ne voivat olla todella kiehtovia.

Kulttuuriin kohdistuvat leikkaukset Jalkanen kokee valitettavina, koska taide antaa niin paljon henkisesti.

– Taidetta ei voi tehdä pelkällä talkootyöllä vaan tarvitaan apurahoja, että se pysyy elinvoimaisena. Harva taiteilija elää pelkästään taiteen tekemisestä saamillaan tuloilla.

 

Vinkkejä oopperassa käymiseen

1. Mieti, haluatko mennä oopperaan musiikin vai uuden kokemuksen takia. Jos haet vain kokemusta, suosittelen ottamaan mukaan jonkun ystävän.

2. Liput kannattaa ostaa ajoissa, että saa hyvät paikat. On myös hyvä tutustua etukäteen valitsemansa oopperan librettoon, juoneen, ja kuunnella ainakin sen tunnetuimmat aariat. Niitä löytyy YouTubesta ja Spotifysta netistä sekä levyiltä kirjastosta.

3. Ainakin Kansallisoopperaan voi mennä lähes missä tahansa asussa. Helpointa on pukeutua smart casual -tyyppiseen asuun eli astetta parempaan arkivaatteeseen, kuten kotelomekkoon ja korkokenkiin.

4. Paikalle kannattaa saapua hyvissä ajoin. Esityksen alkamista odotellessa voi nauttia kahvia tai viiniä. Väliaikatarjoilun voi tilata etukäteen, ja väliajalla ehtii käydä myös wc:ssä.

5. Jos oopperaesitys ei kerta kaikkiaan innosta, voi väliajalla poistua paikalta. Esitys kannattaa kuitenkin katsoa loppuun ja nauttia uudesta kokemuksesta.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Oopperalaulaja Olli Tuovinen elää freelancetaiteilijan arkea: baritoni ajoi syksyllä bussia

Hyvä elämä

Olli Tuovinen laulaa Kansallisoopperan uutuudessa, Madama Butterflyssa. Hänelle ovat tuttuja myös tanssinopettajan ja bussinkuljettajan työt sekä keihäänheitto.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.