null Omana itsenään

Katri Ylander uskoo, että lähes kaikki ovat omalla tavallaan ujoja, toiset vain peittävät sen paremmin kuin toiset.

Katri Ylander uskoo, että lähes kaikki ovat omalla tavallaan ujoja, toiset vain peittävät sen paremmin kuin toiset.

Omana itsenään

Katri Ylander toivoo, että nuoret idolit saisivat tehdä virheitäkin.

Reilu vuosi sitten Katri Ylanderista alkoi tuntua siltä, että tauko olisi paikallaan. Idolsista tunnetuksi tullut Katri oli tehnyt uraa laulajana neljä vuotta vuotta, keikkaillut ahkerasti ja tehnyt kolme levyä.

— Tuli sellainen olo, että kaipasin jotakin muuta sisältöä elämääni ja halusin taukoa musiikkimaailmasta. Kävin ensin vähän reissaamassa ulkomailla ja aloin tehdä osa-aikatyötä kahvilassa, Katri kertoo.

Viime kesästä lähtien Katri on tehnyt hiljalleen uusia kappaleita kitaristinsa kanssa. Melodiat alkavat olla kunnossa ja kappaleista on tehty demot, mutta sanoitukset ovat toistaiseksi olleet ”höpöhöpösanoituksia”, joten seuraavaa levyä saadaan vielä odottaa.

— En tiedä, olenko saanut taukoa pitäessäni mitään suuria valaistumisia, mutta ajattelen niin, että ei minun tarvitsekaan tarkasti tietää, mitä haluan uraltani, se on ihan normaalia. Sen kuitenkin tiedän, mistä nautin, ja menen sitä kohti.

Palauteryöpyn keskellä

Helmikuun alussa televisiossa alkoi taas uusi Idols, jossa laulajaksi tahtovat astelevat tuomariston ja tv-katsojien eteen aivan kuten Katrikin vuonna 2005. Katrin omat muistot kilpailusta ovat ristiriitaisia. Julkisuus ja palaute ovat tärkeä osa laulajan työtä, mutta silti tuntui oudolta, että sadoilla tuhansilla suomalaisilla oli yhtäkkiä mielipide 19-vuotiaan tarjoilijan laulutaidosta, persoonasta ja ulkonäöstä.

— En ollut saanut palautetta aikaisemmin. Rakentava palaute on aina tervetullutta, mutta siinä tuli paljon muutakin.

Televisionkatsojille välittyvät tilanteet kilpailusta ovat aitoja, mutta katsojien kannattaa muistaa, että tv-ruudun välityksellä syntyvä mielikuva ihmisestä ei ole koko totuus.

— Siinä tehdään tv-ohjelmaa ja ihmisistä korostetaan tiettyjä puolia. Minä olin se ohjelman kiltti tyttö, Katri toteaa.

Ei paineita levy-yhtiöstä

Nyt jälkeenpäin Idols-kilpailijoiden nuori ikä on alkanut hirvittää Katria. Hän toivoo ihmisten suhtautuvan nuoriin kilpailijoihin armeliaasti: on normaalia, että nuori hakee itseään, kokeilee eri juttuja, mokailee ja epäröi. Muiden odotuksia Katri on miettinyt itsekin, esimerkiksi nyt taukoa pitäessään.

— Minulla on pieni, mutta aktiivinen fanijoukko. Olen ajatellut, että en haluaisi tuottaa heille pettymyksiä, mutta sehän on hirveää, jos tekee jotakin vain täyttääkseen toisten odotukset.

Toisaalta Idols on Katrin mielestä mieletön mahdollisuus.

Television kykykilpailusta ponnistavia esiintyjiä on usein moitittu kaupallisiksi ja väitetty, että kappalevalinnat ja hiustenvärinkin sanelevat levy-yhtiöpomot. Katri tiedostaa kaupalliset paineet ja tietää, ettei laulajalla välttämättä ole mahdollisuutta kaikkiin musiikillisiin kokeiluihin, mutta hän kokee, että on saanut olla oma itsensä.

Toisaalta Katri on kulkenut monia muita helpomman tien, sillä hänellä ei ollut niin tarkkaa näkemystä omasta musiikillisesta tyylistä kuin joillakin muilla. Niinpä hän on ottanut mielellään vastaan esimerkiksi toisten tekemiä kappaleita.

Ujonakin pärjää

Vuodet laulajana eivät ole Katrin mielestä muuttaneet hänen persoonansa juurikaan, vaikka iän myötä ihminen toki aina vähän kypsyykin.

— Ei työ ole muuttanut minua, vaikka jossain vaiheessa julkisuus ahdisti ja olin ehkä hieman varautuneempi. Onneksi olen saanut olla aika rauhassa.

Katri on mielestään yhä ujo ja hieman erakko, mutta sinut sen kanssa.

— Musiikkimaailmassa pärjää ujonakin, tärkeintä on olla aito ja välittää tunteita.

— Luulen, että lähes kaikki ihmiset ovat omalla tavallaan ujoja. Jotkut jännittävät ihan tavallisia sosiaalisia tilanteita, jotkut jotakin muuta. Monet yrittivät peittää ujouttaan jotenkin, vaikkapa heittäytymällä jonkinlaiseen hauskuuttajan rooliin.

 

Katri Ylander laulaa popmessussa su 13.2. klo 18 Tikkurilan kirkossa.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.