null Onnenpoika Axl

Onnenpoika Axl

Axl Smithin tv-ura eteni kuin raketti, mutta omaa levyään hän on työstänyt kuin Iisakin kirkkoa.

Vuonna 2004 Caro Axel "Axl" Smith Vaskivuoren musiikkilukiosta teki kuten tuhannet muut nuoret ja haki omatekoisilla videoillaan juontajaksi Music Television Nordicille.

— Ajattelin, että tv- ja radioviihde voisi olla se mun juttu. Ei mulla kuitenkaan ollut tarkkoja tulevaisuudensuunnitelmia, olen sellainen hetkessä eläjä, Smith kertoo.

Omaksi yllätyksekseen Smith tuli valituksi. Kenties asiaan vaikutti se, että Smith pyrki olemaan hakuvideolla oma rento itsensä, eikä hyperaktiivinen tyrkky. Todennäköisesti valitsijoihin vaikuttivat myös Smithin kansainvälinen ulkonäkö ja kielitaito, onhan hän suomalaisen äidin ja iranilaisen isän poika, jonka isäpuoli on kotoisin Yhdysvalloista.

Oheistuotteena julkisuus

Työ MTV Nordicilla tarkoitti sitä, että vantaalaisen lukiolaispojan oli muutettava Tukholmaan, erottava kavereista ja perheestä. Oli myös totuteltava julkisuuteen, siihen että kasvot tunnistetaan kadulla eri puolella Eurooppaa. Julkisuus ei kuitenkaan pelottanut, vaan Smith ajatteli sen olevan työn myötä tuleva oheistuote, jonka kanssa oli vain opeteltava elämään.

— Oli oikeastaan aika mageeta, kun tieto valinnasta tuli ja mutsi näki mun naaman Metro-lehden kannessa. Samalla sivulla oli kuva Michael Jacksonista, joka on suuri idolini, Smith hehkuttaa.

Tukholmassa Smith painoi pitkää päivää, mutta piti työstään ja sai hyvää palautetta. Ulkomaille olisi ollut helppo jäädä, mutta velvollisuudet Suomessa kutsuivat. Ensin oli piipahdettava ylioppilaskirjoituksissa, talvella 2005 kutsui armeija.

Työpaikka seurasi Suomeen

Varusmiespalveluksen jälkeen onni potkaisi toistamiseen, kun Suomi sai oman MTV-kanavansa ja Axl Smithille tarjottiin jälleen työtä.

— Menihän se ajoitus aika kivasti, hän myhäilee.

— Ei mulle olisi ollut mikään ongelma asua ulkomailla, mutta täällä on perhe lähellä ja pystyin myös pelastamaan kuolevia ystävyyssuhteita.

MTV Finlandilla Smith kantaa titteliä Talent & Artist Relations Coordinator, mikä käytännössä tarkoittaa yhteydenpitoa suomalaisyhtyeisiin ja levymerkkeihin. Hän myös tuottaa ohjelmia ja juontaa.

— Juontaminen kiinnostaa vielä ja koen, että mulla on siinä vielä annettavaa. Muut työt ovat tulleet luonnollisena lisänä. Olen valmis etenemään uralla, kunhan ei tarvitse pitää pukua, hän toteaa virnistäen.

Smith pääsee myös valitsemaan kanavalla näytettäviä videoita ja haastateltavia bändejä. Hän kokee olevansa onnellisessa asemassa, kun voi tehdä sitä, mitä hän tekisi muutenkin: lukea musiikkilehtiä, kuunnella levyjä ja puhua musiikista.

Tavoitteena on pitää soittolista monipuolisena.

— Väittäisin, että meillä on nopeammin vaihtuva soittolista kuin perusradiokanavilla, joilla joku Lauri Tähkä soi aina vaan, hän piikittelee.

Mtv-kasvo haluaa yllättää

Kun Axl Smith oli teini, Music Television oli hänelle kuin isoveli, joka esitteli uudet bändit ja musiikkitrendit. Nykyinen MTV on jenkkiläistä tosi-tv:tä pursuava nuortenkanava, jossa musiikki on vain sivuroolissa.

— Puhdas musiikkikanava ei enää toimi. Katsoja on levoton: jos hän ei tykkää parhaillaan pyörivästä musiikkivideosta, hän vaihtaa kanavaa, Smith perustelee.

Puolustuspuheensa päätteeksi Axl Smith paljastaa kaikesta huolimatta haaveilevansa paluusta kohti vanhaa MTV:tä.

Smith fanittaa Princeä, Michael Jacksonia ja energisiä gospelkuoroja. Oman bändinsä The Neotronicsin musiikkia hän luonnehtii "princemäiseksi hiphopiksi". Yhtye sai juuri valmiiksi levynsä, jota on Smithin mukaan tehty kuin Iisakin kirkkoa. Hän on bändin solisti ja tehnyt levyn biisit. Kesällä yhtye esiintyy muun muassa Helsingin juhlaviikoilla 25-henkisen gospelkuoron kanssa.

Axl Smith on varautunut siihen, että tie täysipäiväiseksi muusikoksi ei tule olemaan helppo. MTV-kasvon leima näkyy varmasti levyarvosteluissa vielä pitkään ja keikoilla odottaa rivi rokkipoliiseja.

— Toisaalta on hyvä olla altavastaajan asemassa. Ei voi yllättää kuin positiivisesti.

Axl Smith on yksi New Revelation -tilaisuuden juontajista la 16.5. klo 19.30 Valtti-Areenalla. Vapaa pääsy.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.