null Johannes Kastajan ja monen muun irtileikatut päät ovat innostaneet taiteilijoita

Johannes Kastajalta katkaistiin kaula.

Johannes Kastajalta katkaistiin kaula.

Hyvä elämä

Johannes Kastajan ja monen muun irtileikatut päät ovat innostaneet taiteilijoita

Juhannuksen päivänsankarin Johannes Kastajan pää päätyi vadille.

Johannes Kastaja

Juhannuksen päivänsankari Johannes Kastaja koki kurjan lopun: hänen päänsä ojennettiin vadilla kuningas Herodeksen tytärpuolelle kiitokseksi tämän tanssista. Johanneksen pää on suosittu aihe renessanssin ja barokin uskonnollisessa taiteessa. Tämä versio on italialaisen renessanssimaalarin Andrea Solarion käsialaa. Raamatun kertomuksissa on muitakin irtileikattuja päitä, jotka ovat inspiroineet taiteilijoita. Johanneksen kanssa groteskiudessa kilpailevat Apokryfikirjojen Holoferneen pää ja Vanhan testamentin Goljatin pää.

Perseus on juuri katkaissut Medusan kaulan.

Perseus on juuri katkaissut Medusan kaulan.

Medusa

Barokkitaiteilija Caravaggio maalasi ilmeisen lumoutuneena erilaisia versioita irtileikatuista päistä eri tarujen pohjalta. Häiritsevin näistä hänen teoksistaan on Medusa. Kreikkalaisen mytologian Medusa oli naishirviö, jonka päästä kasvoi käärmeitä ja joka katseellaan jähmetti ihmisen kiveksi. Caravaggion maalaus ikuistaa hetken, jolloin tarusankari Perseus on juuri katkaissut Medusan kaulan. Samalla se ikuistaa muutakin, sillä taiteilija käytti mallina itseään.

Taiteilija itse

Brittitaiteilija Marc Quinn alkoi vuonna 1991 tehdä Self-nimisiä teoksia. Omakuva on yleinen aihe taiteessa, mutta Quinnin materiaali on ainutlaatuinen: hänen oma verensä, joka on jäädytetty hänen päästään tehtyyn muottiin. Yhteen veistokseen menee viisi litraa verta. Quinn tekee uuden muotin ja omakuvan viiden vuoden välein, joten niiden avulla pystyy seuraamaan myös hänen vanhenemistaan.

Ed Atkinsin videoteoksessa rtileikatut ihmispäät pomppivat alas portaita.

Ed Atkinsin videoteoksessa rtileikatut ihmispäät pomppivat alas portaita.

Päät portaissa

Ed Atkinsin videoteos Counting #1 & #2 pysäyttää Kiasman ARS17-näyttelyssä. Irtileikatut ihmispäät pomppivat alas portaita yhä uudelleen ja uudelleen. Viereisestä salista kantautuva, saman taiteilijan Ribbons-teokseen kuuluva aaria Bachin Matteus-passiosta tahdittaa niiden menoa. Onko mautonta sanoa, että teoksessa on jotain kummallisen meditatiivista? Mätkähtelevät päät sietää, koska ne selvästi ovat animoituja. Netistä löytää helposti kuvia todellisistakin katkaistuista päistä. Niissä ei sitten olekaan mitään rauhoittavaa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Juhannukseen liittyvä Johannes Kastaja on vain yksi monista – nyt otamme selvää, kuka kukakin Raamatun Johanneksista on

Hengellisyys

Johannes Kastajalla ja Jeesuksella oli niin paljon yhteistä, että raamatuntutkija kutsuu heitä paidaksi ja pepuksi.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.