Pääkirjoitus: Äänestäjien valinta

Pääkirjoitus: Äänestäjien valinta

Kuten muissakin vaaleissa, myös seurakuntavaaleissa valta on sillä, joka äänestää. Vantaan vaaleissa äänioikeuttaan käytti 8699 seurakuntalaista eli 8,3 prosenttia äänioikeutetuista.

Äänestysprosentti on sama kuin kahdeksan vuotta sitten. Neljä vuotta sitten äänestysprosentti oli poikkeuksellisen korkea 11,2 prosenttia. Silloin oli liikkeellä runsaasti protestiäänestäjiä Homoillan ja Räsäs-kohun vuoksi.

Viime vaaleissa ennakkoäänestyspaikaksi saatiin myös kauppakeskus Jumbo, nyt kauppakeskukseen ei päästy. Seurakuntien kiristyvä talous vaikutti siihen, että vaalikirjettä ei tällä kertaa lähetetty. Korson seurakunta lähetti kirjeen, mutta sielläkin äänestysprosentti laski. Kytö lähteä uurnille puuttui.

Vaalien voittaja oli Sanasta elämään -ryhmä, joka kasvatti kirkkovaltuuston vaalissa paikkamääräänsä kuudesta 13:een. Tämä oli ennakoitavissa jo ehdokasasettelussa, sillä ryhmä keräsi eniten ehdokkaita listoilleen.

Helsingissä uudistusmielinen Tulkaa kaikki -liike oli vaalien selvä ykkönen, mutta Vantaalla liike kärsi vaalitappion. Taustalla lienee osin äänestysprosentti, mutta myös ryhmän profiloituminen Vantaalla tiukaksi yhden asian liikkeeksi. Sanasta elämään -ryhmä sai listoilleen monia lähetysjärjestökiistasta suivaantuneita. Avoin ryhmä jäi tämän kamppailun jalkoihin.

Vaaleihin vahvasti mukaan lähtenyt Perussuomalaiset ei saanut paikkoja, eikä myöskään Keskusta. Puolueista SDP menetti yhden valtuustopaikan ja Kokoomus sai yhden lisää.

Hakunilan seurakunnan vahva nuorisotyö ja Vaaralan kirkon puolustaminen nostivat nuoren Emma Perälän kirkkovaltuustoon 145 äänellä. Se on hieno osoitus siitä, että nuorten aktiivisuudella on merkitystä.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli: