null Pääkirjoitus: Älkää pelätkö

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Älkää pelätkö

Pelko leimaa ilmapiiriä Suomessa. Siksi joulun sanoma on erityisen ajankohtainen.

Jos syksyn ilmapiiriä Suomessa, Euroopassa ja maailmalla pitäisi luonnehtia yhdellä sanalla, sana olisi pelko. Vielä hetki sitten monet asiat tuntuivat kehittyvän parempaan suuntaan, mutta nyt tilanne näyttää synkemmältä.

Pelkoja on monenlaisia. Taloustilanne ei näytä hyvältä, säästöt uhkaavat hyvinvointivaltiota ja ihmisten omaa kukkaroa. Työttömät, eläkeläiset, sairaat ja pienituloiset miettivät, miten he selviävät, jos vyötä pitää yhä kiristää. Leipäjonoissa riittää väkeä entuudestaankin.

Terrorismi lietsoo pelkoa ja pakottaa tiivistämään rajoja. Uusi kylmä sota on tehnyt paluun suurvaltapolitiikkaan. Eurooppaan ja myös kaukaiseen Suomeen on tullut valtavasti turvapaikanhakijoita, osa henkensä edestä sotaa ja terroria paeten, osa ankeista oloista paremman elämän toivossa.
 

Jos pelko alkaa hallita mieliä ja sielua, jotakin on kuitenkin pahasti pielessä."
 

Monia heistä pelottaa. Monia täällä taas näyttää pelottavan heidän tulonsa, uusi, outo ja tuntematon, erilainen kulttuuri, erilaiset tavat. Missä on paljon pelkoa, siellä on vastakkainasettelua, jossa toisinajattelevia ei kuunnella. Ystävyyssuhteitakin katkeaa.

Tässä tilanteessa kaksi sanaa tutussa jouluevankeliumissa tuntuvat erityisen ajankohtaisilta: älkää pelätkö. On toki inhimillistä pelätä ja usein on hyväkin pelätä, sillä pelko voi suojata meitä vaaralta. Jos pelko alkaa hallita mieliä ja sielua, jotakin on kuitenkin pahasti pielessä. Pelon ilmapiirissä sulkeudumme ja kovetamme sydämemme lähimmäisiltämme.

Enkelien kertoma ilosanoma Vapahtajan syntymästä on suunnattu meille, joilta pelko usein peittää toivon. Enkelit aloittivat viestinsä sanoilla "älkää pelätkö". Tuo sama kehotus esiintyy Raamatussa tiettävästi 365 kertaa. Vuoden jokaisena päivänä meitä kehotetaan olemaan pelkäämättä, sillä Jumala on kanssamme. Meitä rohkaistaan jakamaan toisillemme toivoa, eikä lietsomaan pelkoa. Joulun sanoma on sanoma rakkaudesta, joka on pelkoa suurempi voima.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.