null Pääkirjoitus: Arkipiispa ja arkkipiispa

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Arkipiispa ja arkkipiispa

Kirkossa on avoinna kaksi johtavaa piispan virkaa, kun arkkipiispa Jukka Paarma ja Helsingin piispa Eero Huovinen ovat jäämässä eläkkeelle.

Ehdokasasettelu arkkipiispan vaalissa päättyy 14. joulukuuta. Tähän mennessä mukaan on ilmoittautunut — tai suostumuksensa on antanut, kuten asia kirkollisessa kielessä hienosti sanotaan — viisi ehdokasta. Heistä vahvimmilla vaikuttaisivat olevan nykyinen Mikkelin piispa Seppo Häkkinen ja Turun piispa Kari Mäkinen. Pakkaa sekoittavat Suomen Lähetysseuran johtaja Seppo Rissanen, Helsingin yliopiston dogmatiikan professori Miikka Ruokanen ja turvapaikanhakijoiden puolustajana julkisuutta saanut Turun Mikaelin seurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen.

Ehdokasjoukkoon saadaan lisäväriä, jos vantaalaisen pastorin Juha Luodeslammen kannattajat saavat kymmenen nimeä valitsijayhdistykseen. Luodeslampi karnevalisoi vaaleja Facebookissa. Kuten narreilla keskiaikana, hänellä on oivallisia teesejä, jotka kysyvät, onko keisarilla vaatteita.

Luodeslammen mukaan jumalanpalveluksen kellonaikaa ei tarvitse enää sovittaa aamulypsyyn, tuulipukujen kahina pitäisi julistaa kauneimmaksi liturgiseksi musiikiksi, leipäjono on rakkauden ja perisynnin ilmaus ja Jeesus ei käske kyttäämään kenenkään seksielämää tai sukupuolta, vaan rakastamaan myös niitä, jotka kyttäävät. Luodeslampi pyrkii arkkipiispan sijasta "arkipiispaksi". Tähän sopii hänen maanläheinen teesinsä: "Asioille voi jotain, jos niille tekee jotain".

Arkkipiispan vaalin jälkeen ovat vuorossa Helsingin piispanvaalit. Piispa Huovinen ajoitti eläkkeelle lähtönsä siten, että joku arkkipiispan vaalissa hävinnyt voi halutessaan ehtiä ehdolle. Eri asia sitten on, jaksaako kukaan heistä vaalirumbaa kahteen kertaan. Niinpä Helsingissä lienee suurimmaksi osaksi omat ehdokkaat.

Valitaanko ensimmäinen naispiispa Helsinkiin? Ehkä, mutta itse veikkaan ennemmin Kuopiota tai Espoota. Espoon hiippakuntasihteeri Irja Askola oli Häkkisen vastaehdokkaana Mikkelissä ja hänet on mainittu piispaehdokkaana myös Helsingissä sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaan ohella. Kuopiossa Wille Riekkisen seuraajaksi on tarjolla kaksikin vahvaa naista: ekoteo-logi Pauliina Kainulainen ja Kuopion Puijon seurakunnan kirkkoherra Jaana Marjanen.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.