null Pääkirjoitus: Arveluttavaa terapiaa

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Arveluttavaa terapiaa

Verenpaine kohisi korvissa lukiessani Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen juttua Homosta ehjäksi. Jutussa ammattinsa salannut toimittaja oli soluttautunut Aslan-yhdistyksen eheytymiskurssille.

Juttu herätti monenlaisia mietteitä. Niiden joukossa ei ollut kysymys, toimiko toimittaja väärin salatessaan ammattinsa. Ei toiminut, sillä kyseessä oli yhteiskunnallisesti merkittävä asia, hänellä ei ollut muuta tapaa päästä kurssille ja juttu oli tehty ammattitaitoisesti, painottaen toimittajan omia havaintoja ja järjestäjien opetuksia kurssilla. Toimittaja myös kertoi lukijoille omat taustansa ja motiivinsa.

Sen sijaan huolestuin kurssille osallistuvista. Vahva hengellisyys ja sopivasti valikoitu psykologia ovat riskialtis keitos. Mikä kaikki toiminnassa tulkitaan rikkinäisyydeksi, josta tarvitaan eheytymistä? Mitä nuo termit tarkoittavat? Pornoriippuvuus on ongelma, mutta onko kaikki himo rikkinäisyyttä? Vaikkapa se, että mies ”huomaa joskus katsovansa vaimoaan himoiten, esineellistävästi”? Mikä on kurssin vetäjien ammattitaito ja vastuu ihmisistä, joilla on elämässään suuria vaikeuksia hyväksyä itsensä?

Suuri ongelma toiminnassa on, että sen sisältöä ei pystytä kunnolla arvioimaan, koska Aslan ei toimi avoimesti. Nettisivut järjestöllä on, mutta kursseille ei oteta mukaan toimittajia eikä ihmisoikeusaktivisteja. Toki pienryhmissä luottamuksellisuus on tärkeää, mutta jos Aslanin toiminta on asiallista, ei sillä pitäisi olla esimerkiksi leirien luennoissa salattavaa.

Arkkipiispa Kari Mäkinen otti nopeasti ja jyrkästi kantaa eheytymiskursseihin. Mäkisen mukaan toiminta — joka ei siis ole luterilaisen kirkon toimintaa — on manipuloivaa ja hengellistä väkivaltaa. Kirkon diakonian ja sielunhoidon apulaisjohtaja Sampo Muurinen ja arkkiatri Risto Pelkonen olivat samoilla linjoilla.

Aslan on eri mieltä ja korostaa kurssien vapaaehtoisuutta ja ihmisen oikeutta haluta muutosta vaikka seksuaaliseen suuntautumiseensa. Mutta syntyykö tuo muutoshalu vapaaehtoisesti vai lähipiirin tai uskonyhteisön paineesta? Miten realistista se on? Mitä jos yrittää, eikä onnistu?

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.