null Pääkirjoitus: Hengellisyys on myös kehon liikettä

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Hengellisyys on myös kehon liikettä

Tanssi ja rukous tuntuvat sopivan yhteen paremmin kuin hyvin.

Ruumis tuntuu olevan henkisesti tärkeämpi kuin pitkään aikaan. Liikkumiseen, hyvinvointiin ja painonhallintaan liittyviä uusia medioita, blogeja ja palveluita syntyy koko ajan lisää. Maallisesta majastamme huolehtiminen siis kiinnostaa niin paljon, että siinä auttavassa tiedosta ja ohjauksesta ollaan valmiita maksamaan.

Tässä kehityksessä on paljon hyvää. Viime vuosien ikävin uutinen istumatyöläisille ja koulun penkkiä kuluttaville on ollut, että istuminen tappaa. Mieluusti eläisimme niin, ettei viikatemies tule ennen aikojaan. Liikkumisen kutsu on kannatettava asia.

Kehon huomioimisen trendi näkyy myös kirkossa. Varsinaisen liikunnan lisäksi myös hengellinen elämä on saanut uusia kehollisia elementtejä. Lasten sählypelien ja aikuisten futis- ja lentisporukoiden rinnalle on syntynyt esimerkiksi tanssiryhmiä. Tanssi ja rukous tuntuvat sopivan yhteen paremmin kuin hyvin. Jollekin se on juuri se oikea tapa ilmaista ja elää uskoa.
 

Ruumiin kulttuurissa pitää muistaa, ettei hyväkuntoinen tai trimmattu vartalo ole kaiken mitta.


Hengellinen elämä ei ole vain pään tai sydämen juttu, vaan se koskettaa koko ihmistä. Elämme koko olemuksellamme ja silloin vaikka kehon liike tai hengitykseen keskittyminen voi avata ihan uuden näkökulman. Tavallaan kehon huomioiminen on ihan tuttua. Se on samaa juurta kuin ikiaikainen messun kulku: kiitoksen kohdalla kohotaan seisomaan, alttarikaiteen äärelle polvistutaan. Liike auttaa ymmärtämään ja ilmaisemaan.

Kaikessa elämässä tarvitaan kokonaisvaltaista lähestymistä. Kirkolle tekee hyvää ottaa huomioon ruumis ja keho. Ruumiin kulttuurissa pitää muistaa, ettei hyväkuntoinen tai trimmattu vartalo ole kaiken mitta.

Kirkko on laatinut omat teesinsä liikunnasta. Niissä rohkaistaan liikkeelle, tähdätään reiluun peliin ja kaikkien kannustamiseen. Ensimmäinen teesi on kuitenkin kaikkein tärkein: ihminen on arvokas sellaisenaan. Muistathan, että myös ruumiisi on kaunis ja arvokas, juuri sellaisena kuin se on.

Kirjoittaja on Essen päätoimittaja
urpu.sarlin@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Alasti lavalla – Sanna Kekäläinen käsittelee tanssissaan hulluutta kuten Donald Trumpin valintaa presidentiksi

Hyvä elämä

Tanssija-koreografin mielestä hullut ovat autuaita ja hulluus on aina kahden ihmisen välissä.


Pyhä tanssi auttaa Pia Olkkosta olemaan hetkessä läsnä

Ajankohtaista Hyvä elämä

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.