Pyhä tanssi auttaa Pia Olkkosta olemaan hetkessä läsnä
Diakonissa Pia Olkkonen ohjaa pyhää tanssia Korson kirkolla lauantaina 11. helmikuuta.

Diakonissa Pia Olkkonen ohjaa pyhää tanssia Korson kirkolla lauantaina 11. helmikuuta.

Pyhä tanssi auttaa Pia Olkkosta olemaan hetkessä läsnä

Korson kirkolla voi kokeilla ja katsoa pyhää tanssia.

Mitä on pyhä tanssi?

– Pyhä tanssi on rauhallista, meditatiivista liikettä. Se on kehollinen tapa rukoilla ja hiljentyä. Pyhässä tanssissa liikutaan piirissä käsi kädessä ja tehdään helppoja samanlaisina toistuvia askeleita, jotka ohjaaja aluksi näyttää. Tanssihetki on kuin pyhiinvaellus, kuljetaan omaa matkaa, mutta yhdessä.

– Tanssihetki alkaa ja päättyy piiriin. Suljettu ympyrämuoto kuvaa yhteyttä, pyhää ja ikuisuutta. Ympyrän keskus symboloi jumalallista keskusta. Ihmisen keskukseen, sydämeen, syntyy Jumala. Siitä voimme ammentaa voimaa arkeen.

Mistä pyhä tanssi on peräisin?

– Pyhän tanssin juuret ulottuvat Välimeren kulttuureihin ja keskiaikaisiin luostaritansseihin. Etenkin Keski-Euroopassa ja Ruotsissa pyhää tanssia on tanssittu pidempään kuin Suomessa.

Esitetäänkö pyhää tanssia?

– Pyhä tanssi ei ole esittävää eikä suorittavaa, vaan siinä painottuu oma sisäinen kokemus. Pyhän tanssin rukoushetkessä voi olla vaikkapa elämän erilaisiin suruihin liittyviä tansseja. Kokonainen messukin voidaan viettää tanssien.

Mitä pyhä tanssi antaa sinulle?

– Kiireisen arjen keskellä pyhä tanssi auttaa vähentämään kierroksia ja hengittämään rauhallisemmin. Ihmisellä on taipumus elää joko eilisessä vatvoen menneitä tai huomisessa murehtien tulevaa, mutta pyhä tanssi auttaa olemaan juuri tässä hetkessä.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: