null Pääkirjoitus: Heureka!

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Heureka!

Olen löytänyt, heureka! Näin kerrotaan kreikkalaisen oppineen Arkhimedeen huutaneen, kun hän astui kylpyyn ja huomasi, että veden pinta nousi.

Vantaan tiedekeskus Heureka on ensi maanantaina ykkösuutisen paikka Suomessa. Pääministeri Jyrki Katainen on kutsunut viitisenkymmentä puolueiden, etujärjestöjen ja tutkimuslaitosten edustajaa pohtimaan talouden haasteita ja tulevaisuutta.

Tavoitteena on, että kaikilla olisi samanlainen kuva siitä, missä nyt mennään, mitkä ovat menestyksen avaimet ja miltä Suomi voisi parhaimmillaan näyttää muutaman vuoden päästä. Tai jos tilaisuutta lähestyy toisesta näkökulmasta, taustana on, että moni tulevaisuuteen vaikuttava asia näyttää huonolta.

Jos ei synny yhteishenkeä ja ratkaisuja, Suomi uhkaa pudota kelkasta. Yritystoiminta ja työpaikat kaikkoavat, julkinen talous näivettyy ja elintaso laskee. Suomi on kovassa kilpailutilanteessa, perinteiset teollisuuden kivijalat ovat vaikeuksissa, väestö ikääntyy ja kuntauudistus ja terveydenhuollon uudistukset ovat auki. Euroopassa syystä tiukennetulla pankkisäännöstelyllä on kääntöpuolensa: yritysten lainansaanti on vaikeutunut.

Ylen tuoreen kyselytutkimuksen mukaan kansalaiset ovat poliitikkoja ja etujärjestöjä valmiimpia isoihin muutoksiin. Kriisitietoisuus on vahvaa, vaikka keinoista ei yksimielisiä ollakaan.

Kirkoissa rukoillaan joka sunnuntai esivallalle viisautta johtaa maata. Ensi sunnuntaina voisi pitää mielessä Heurekan seminaarin. Toivottavasti siellä syntyy halu laittaa oma etu syrjään ja etsiä yhteistä etua.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.