null Pääkirjoitus: Ihmeen mahdollisuus

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Ihmeen mahdollisuus

Pääsiäisen tyhjä hauta väittää, että tässä kohtaa elämässä, menneisyyden ja tulevaisuuden yhtymäkohdassa, me kuulumme tulevaisuuteen.

Kristinusko on ylösnousemususkoa. Sille, jonka korviin uskonnollinen kieli tuntuu vieraalta, tuo lause saattaa kuulostaa pahimman luokan fraasilta. Sellaisiksi uskonnolliset kielikuvat kovin helposti väljähtyvät. Ne menettävät voimansa ja värinsä ja muuttuvat mitäänsanomattomiksi korulauseiksi.

Kristinusko kumminkin on ylösnousemususkoa, kuulostipa lause kuinka lattealta tahansa.

Jos lausetta mietiskelee sellaisenaan, vailla mielikuvien painolastia, siitä paljastuu sitkeää ja omalla hiljaisella tavallaan uhmakastakin elämänvoimaa.

Kristinusko on uskoa siihen, että kuolemalla ei ole viimeistä sanaa. Pääsiäisen tyhjä hauta väittää, että tässä kohtaa elämässä, menneisyyden ja tulevaisuuden yhtymäkohdassa, me kuulumme tulevaisuuteen. Pääsiäinen kääntää katseemme eteenpäin, uuteen aamuun.

Tässä välttämättömyyksien maailmassa meitä vastaan tulee ylösnoussut Kristus.

Ylösnousemususko merkitsee täydellisen käänteen mahdollisuutta. Pääsiäisen kertomus väittää, että itse Jumala kärsii ja kuolee. Pitkäperjantaita seuraa täydellinen tyhjyys. Lankalauantain tyhjyys on niin täydellistä, ettei se ole edes pimeää, joka sentään on täyteläistä. Lankalauantai on haalea ja harmaa.

Pääsiäisen aamunkoitto, Kristuksen ylösnousemus, merkitsee värin voittoa harmaudesta, elämän voittoa kuolemasta, tulevaisuuden voittoa menneisyydestä, merkityksen voittoa mielettömyydestä.

Kristus nousi kuolleista ja kuolemallaan kuoleman voitti. Elämän voitto kuolemasta ei tarkoita vain uskoa kuolemanjälkeiseen elämään. Se merkitsee myös uskoa elämän voittoon ja ihmeen mahdollisuuteen keskellä katoavaa maailmaa. Sellainen tämä meidän maailmamme on. Tämä on välttämättömyyksien maailma, jossa väsytään, sairastutaan ja lopulta kuollaan. Tässä maailmassa me elämme ja kuolemme, ja muutumme lopulta tomuksi ja tuhkaksi.

Ja tässä välttämättömyyksien maailmassa meitä vastaan tulee ylösnoussut Kristus, joka kuiskaa: sinä kuulut myös toiseen maailmaan, vapauden ihmeelliseen valtakuntaan. Kuolemalla ja välttämättömyydellä ei olekaan viimeistä sanaa. Viimeistä sanaa ei ole vielä sanottu.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pääkirjoitus: Pääsiäisen ilosanoma on, että me selviämme tästä

Puheenvuorot

Vaikka kristinuskoon kuuluu tietty kaksinaisuus, kristitty ei silti näe maailmaa kosmisena taistelutantereena, jossa hyvä ja paha, Jumala ja saatana, ottaisivat mittaa toisistaan.


Taivaan tähden: Harava

Hengellisyys


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.