null Pääkirjoitus: Pääsiäisen ilosanoma on, että me selviämme tästä

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Pääsiäisen ilosanoma on, että me selviämme tästä

Vaikka kristinuskoon kuuluu tietty kaksinaisuus, kristitty ei silti näe maailmaa kosmisena taistelutantereena, jossa hyvä ja paha, Jumala ja saatana, ottaisivat mittaa toisistaan.

Pääsiäinen on surullinen ilojuhla tai iloinen suru­juhla. Riippuu siitä, miten päin haluaa asennoitua. Kristus nousi kuolleista, kuolemalla kuoleman voitti, kuten luterilaiseen virsikirjaan ortodokseilta napatussa pääsiäishymnissä veisataan.

Pääsiäisen tarina vie tuonelan syvyyksiin asti, viipyy siellä – ja nousee sitten ylös, ylös taivaisiin asti.

Kristinuskoon kuuluu ristiriitainen kaksinaisuus. Tämä on maan ja taivaan uskonto. Jeesus on sataprosenttisesti jumalallinen ja yhtä sataprosenttisesti inhimillinen. Raamattu on Jumalan sanaa ja ihmisten kynäilyä. Ihminen on samaan aikaan kelvoton syntisäkki ja läpeensä vanhurskas. Olemme tulleet maan tomusta ja maan tomuksi päädymme – ja samalla olemme lähtöisin Jumalan luota ja hänen luokseen me lopulta palaamme. ”Kerran kotiin minut vie tämä röpelöinen tie, on kaikki niin kuin ennenkin”, ­laulaa J. Karjalainen.

Pääsiäinen on iloinen surujuhla ja surullinen ilojuhla. Pitkänperjantain synkkä musta on yhtä totta kuin pääsiäisaamun kirkas valkea. Pääsiäinen ei kuitenkaan ole ilolla terästettyä surua eikä se ole surulla laimennettua iloa.

Kerran kotiin minut vie tämä röpelöinen tie.

Kristinuskoon kuuluu kaksinaisuus, mutta silti kristitty ei näe maailmaa kosmisena taistelutantereena, jossa hyvä ja paha, Jumala ja saatana, ottavat mittaa toisistaan. Taistelu on jo käyty, ja hyvä voitti.

Pääsiäisen ilosanoma on, että me selviämme tästä. Elämä voittaa. Kristus nousi kuolleista.

Pitkäperjantai on yhtä totta kuin pääsiäinen, mutta päivien järjestyksellä on ratkaiseva merkitys. ­Tämän maailman ankarat lainalaisuudet ovat edelleen voimassa, mutta ne eivät ole kaikki kaikessa.

Ylösnousemuksen valo kajastaa hautojen pimeyteen, ja viimeisen sanan maan päällä lausuu kuoleman voittanut Kristus. Ja se sana on sulaa rakkautta.


Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja.
jaakko.heinimaki@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.