null Pääkirjoitus: Isompi Vantaa?

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Isompi Vantaa?

Kuntarakenteen ja sosiaali- terveydenhuollon alueiden uudistaminen on ollut sekava näytelmä, jonka seuraamisessa tavallinen kansalainen on aikaa sitten pudonnut kärryiltä. Karttaharjoitukset ovat seuranneet toinen toistaan eikä hallitukselta ole tuntunut löytyvän yhtenäistä esitystä.

Nyt pääkaupunkiseudun kunnat ovat saaneet pohdittavakseen kaksi uutta mallia, joihin ne joutuvat toukokuun loppuun mennessä ottamaan kantaa. Toinen on kahden suurkunnan malli, jossa Vantaa liittyisi yhteen Helsingin, Espoon, Kauniaisten, Kirkkonummen, Sipoon ja Vihdin kanssa. Toinen on neljän kunnan malli, jossa Vantaa laajenisi pohjoiseen eli siihen liitettäisiin Kerava ja osa Tuusulasta. Osa yhteisistä asioista hoidettaisiin metropolihallinnossa.

Kun Vantaa on aiemmin torjunut Helsinki-liitoksen ja eteläisen vaihtoehdon, näyttää siltä, että näistä kahdesta enemmän kiinnostaa entistä isompi Vantaa. Toinen asia on, mitä tähän sanovat Kerava ja Tuusula ja mitä tapahtuu, jos ja kun ne torjuvat esityksen.

Kuntien hallinnon järjestäminen ei ole yhdentekevää myöskään kirkon ja seurakuntien kannalta. Jos kaupungit yhdistyvät, niin liittyykö Keravan seurakunta osaksi Vantaan seurakuntayhtymää? Entä miten käy Tuusulan seurakunnan, jos koko kunta jaetaan kahtia? Seurakunta on kuitenkin monelle ihmisellä tärkeä osa paikallisidentiteettiä, joten ihan noin vain ei muutos tapahdu.

Entä miten käy hiippakuntahallinnon? Tuusula ja Kerava ovat Espoon piispan aluetta, Vantaa Helsingin. Saattaa käydä niin, että pääkaupunkiseudulla on kohta enää yksi piispa.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.