null Pääkirjoitus: Järjetöntä väkivaltaa

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Järjetöntä väkivaltaa

Ankkapartion vapaaehtoinen neuvoi Vantaan Sanomien haastattelussa Tikkurilan aseman seudulla liikkuvia nuoria olemaan valppaita ja tarkkailemaan ympäristöään musiikin kuuntelun sijasta.

Neuvo on varmasti noudattamisen arvoinen. Itse luin sen kuitenkin viestinä siitä, miten asioiden ei missään nimessä pidä antaa olla. Sellaista yhteiskuntaa ja kaupunkia ei saa koskaan hyväksyä, jossa lasten ja nuorten pitää kadulla liikkuessaan pelätä vastaantulijoita.

Viime viikkojen uutiset ovat kertoneet nuorisoporukoista, jotka ovat eri puolilla pääkaupunkiseutua hyökänneet sattumanvaraisesti valittujen uhrien kimppuun. Osa tilanteista on ollut ryöstöjä, osa vain väkivaltaa väkivallan vuoksi. Yhtenäisestä jengistä ei poliisin mukaan ole kyse, mutta kaveriporukat eri puolilla Helsinkiä ovat pitäneet yhteyttä sosiaalisen median kautta. Tämäntapaisessa heimoutumisessa tyhmyys helposti tiivistyy.

Ainakin osa tekijöistä on poliisin tiedossa ja pidätetty. Taustalta on paljastunut ja varmasti paljastuu lisää monenlaisia asioita: näköalattomuutta, aikuisten piittaamattomuutta, kotien rikkinäisyyttä, kaveriporukan hyväksynnän hakemista. Eriarvoistuminen on varmasti myös osatekijä ilmiössä. Kuten Helsingin Sanomien haastattelema nuorisotutkija Mikko Salasuo sanoo: ”Osalla nuorista on rikas ja monipuolinen elämä, ja sitten on niitä, joille on tarjolla vain huonoja vaihtoehtoja.” Harrastuksiin ei kaikilla ole varaa tai niistä on tullut liian tavoitehakuisia, urheilussakin pitää pärjätä ja päteä.

Jos toisen ihmisen ihmisarvoa ei opita kotona eikä koulussa, voi eksyä kaveriporukkaan, jossa sillä ei ole niin väliä. Seuraukset ovat kauheita.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.