null Pääkirjoitus: Juhliminen kannattaa aina

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Juhliminen kannattaa aina

Tanssi ja laulu ovat tehneet meistä meitä. Tämä tuli mieleeni, kun katselin jääkiekon maailmanmestaruutta juhlivia lajitovereitani.

Simpanssilaumat ovat aika pieniä. Jo viidentoista yksilön porukassa saattaa kahden uroksen välinen kilpailu jakaa lauman kahdeksi toisilleen vihamieliseksi yhteisöksi.

Simpanssit ovat geneettisesti lähempänä ihmistä kuin gorilloja tai muita ihmisapinoita. Meidän geenimme ovat 95-prosenttisesti samat.

Eläköön se viisi prosenttia.

Ihmisten yhteisöt ovat selvästi suurempia kuin simpanssien. Sivilisaation tutkijat sanovat, että se johtuu kyvystämme laulaa ja tanssia yhdessä.

”Kun joukko ihmisiä käyttelee suuria lihaksiaan samassa tahdissa ja liikkuu ja ääntelee rytmikkäästi, heidän keskuudessaan herää emotionaalinen solidaarisuus, joka edistää yhteistyötä ja keskinäistä tukea vaaratilanteissa”, kirjoittavat historian professorit J.R. ja W.H. McNeill erinomaisessa kirjassaan Verkottunut ihmiskunta - yleiskatsaus maailmanhistoriaan (Vastapaino 2005).

Historioitsijat katsovat, että juuri tanssi ja laulu ovat tulen käyttämisen ohella vaikuttaneet siihen, että esivanhempamme järjestäytyivät suuremmiksi yhteisöiksi. Tämä puolestaan loi pohjaa sanallisen viestinnän kehittymiselle.

Juhliminen kuuluu ihmislajin kaikkein perustavimpiin taitoihin.

Juhliminen kuuluu ihmislajin kaikkein perustavimpiin taitoihin. Tanssi ja laulu ovat tehneet meistä meitä.

Tämä tuli mieleeni, kun katselin jääkiekon maailmanmestaruutta juhlivia lajitovereitani ja kuuntelin kultapelaajille soitettuja kirkonkelloja. Tämä tuli mieleeni, kun kuuntelin tuhansien laulajien suvivirttä Senaatintorin juhlamessussa helatorstaina.

Viime viikonloppuna juhlittiin koulunsa päättäneitä, kohta vietetään rippijuhlia ja kesähäitä. Juhlikaa, laulakaa, tanssikaa, halatkaa, suudelkaa ja skoolatkaa, kun siihen on vähänkin aihetta, sillä Jumala on tarkoittanut ihmisen semmoiseksi.

Homo sapiens eli viisas ihminen on myös Homo ludens eli leikkivä ihminen ja Homo celebrans eli juhliva ihminen. Eikä mikään apina.


Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja.
jaakko.heinimaki@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pääkirjoitus: Kummin ja kummilapsen osat voivat vaihtua

Puheenvuorot

Vaipoissa mökeltävä avuton vauva on jonakin päivänä iso ja vahva aikuinen. Hän saattaa silloin pitää huolta kummeistaan, jotka ovat avuttomia ja vaipoissa, eikä heidän puheestaan saa selvää.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.