Pääkirjoitus: Kaikki uusiksi

Pääkirjoitus: Kaikki uusiksi

Kirkossa tarvitaan isoja muutoksia. Pikku näpertely ei riitä, vaan monimutkaista ja monipolvista hallintoa on pakko purkaa.

Ei voi olla niin, että tarvitaan Kirkkohallituksen päätös, jotta Hyvinkään Puolimatkan hautausmaan lauta-aita ja kiviaidan huonokuntoinen osa voidaan korvata metalliaidalla. Tällaisen päätöksen Kirkkohallitus kuitenkin kokouksessaan 21.5. teki, koska nykyiset pykälät niin vaativat.

Kirkon hallinnossa on yhdistetty kuntien ja valtiovallan jäykimmät piirteet ja piispajohtoinen hengellinen hallinto. Hyvä puoli asiassa on, että kirkon päätöksenteko noudattaa julkisyhteisön avoimuusperiaatteita ja Kirkkohallituksen metalliaitapäätöskin kerrottiin kokoustiedotteessa.

Samaan aikaan kun kirkossa valmistellaan asioita kirkolliskokouksessa lakeja ja lausuntoja väsäämällä, yhteiskunta muuttuu hurjaa vauhtia. Eläkkeellä oleva pankinjohtaja Ahti Hirvonen on aivan oikeassa kysyessään tämän lehden Väitellään-palstalla, onko kirkolla varaa omaan eduskuntaan.

Hirvonen ei tarkoita, ettei kirkolliskokouksessa tehtäisi lujasti töitä. Tehdään, olen itse ollut monta kertaa seuraamassa kokouksia. Mutta nykysysteemissä päätöksenteko on kallista ja järkyttävän hidasta eikä oikeasti kovin demokraattista.

Kirkko voisi säästää paljon aikaa ja rahaa, jos asioista päättäminen delegoitaisiin sinne, minne se kuuluu: seurakuntiin ja osin hiippakuntiin. Voi olla, että seurakuntavaalien merkitys entisestään kasvaisi.

Paikallistason ja keskushallinnon tehtävät on syytä miettiä uusiksi. Kirkkolain voisi karsia minimiin ja yleisohjeeksi monissa asioissa riittää, että järjen käyttö on sallittua.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli: