null Pääkirjoitus: Kansainvälisen yhteisön pitää ilmaista Kiinalle, että sen peli ei vetele

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Kansainvälisen yhteisön pitää ilmaista Kiinalle, että sen peli ei vetele

Nykyaikaiset olympialaiset kehittänyt ranskalainen paroni oli vilpitön maailmanparantaja.

Olympialaiset eivät ole mitkä tahansa urheilu­kisat, sillä niiden takana on aate. Ranskalainen ­paroni Pierre de Coubertin ideoi 1800-luvun lopulla nykyaikaiset olympialaiset antiikin Kreikan urheilumittelöiden pohjalta. Hän halusi kasvattaa urheilun avulla maailman nuorisoa yhteisymmärrykseen ja reiluun peliin.

Aika monille jaloille ihanteille on tässä maailmassa käynyt niin kuin sosialismille sanotaan tapahtuneen: hyvä aate, mutta jätkät pilasivat sen. Ihminen ei pohjimmiltaan ole niin hyvä kuin me toivoisimme. Pyrimme mielellämme hyvään, mutta itsekkyytemme, ­ahneutemme, kateutemme ja heikkotahtoisuutemme takia hyvät pyrkimykset pakkaavat unohtumaan tai jäämään muiden vaikuttimien varjoon.

Uskonnollisessa kielessä tästä käytetään nimeä perisynti. Kukaan meistä ei ole läpikotaisin puhdas ja aatteellinen, vaan jokainen on myös ahdas ja puutteellinen.

Me kaikki olemme ratkaisevalla tavalla yhtä huonoja ihmisiä.

Jesuiittakoulussa opiskellut de Coubertin oli vilpitön maailmanparantaja. Hän ajatteli, että rehti kilpailu urheilukentillä poistaisi sodat ja yhdistäisi maailman kansat. Hän myös uskoi, että hyvä fyysinen kunto ja terveys johtavat parempaan ­moraaliin.

Eivät muuten johda. Fyysinen ja henkinen hyvinvointi kyllä kulkevat käsi kädessä, mutta jos joku kuivaksi treenattu maratoonari osoittautuisikin moraalisesti korkeatasoisemmaksi ihmiseksi kuin keskivartalolihava kutsumusjoutilas, se ei johtuisi kummankaan ruumiinrakenteesta eikä harrastuksista. Me kaikki olemme ratkaisevalla tavalla yhtä huonoja ihmisiä.

Jos ihanteet ovat kovasti ihmistä korkeammat, saattaa käydä niin, että kaikkein häikäilemättömimmät käyttävät korkeisiin ihanteisiin luottavia ihmisiä tylysti hyväkseen. Koska ihminen ei ole pohjimmiltaan vain hyvä, meitä pitää joskus pakottaa hyvään tai vähintäänkin lopettamaan pahuudet.

Olympialaiset järjestetään ihmisoikeuksiin kylmän piittaamattomasti suhtautuvassa Kiinassa. Olympia-aatteeseen kuuluvat arvot kuten yhteisymmärrys ja reilu peli eivät näytä paljon Kiinassa painavan. Siksi kansainvälisen yhteisön on ilmaistava olympiaisännälle selkein sanoin, että sellainen peli ei vetele.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pääkirjoitus: Parane pian, Salman Rushdie

Puheenvuorot

Kun vastakkain ovat ajatollah Khomeinin sanan- ja uskonnonvapaus ja Rushdien oikeus henkeen, terveyteen ja työhön, menee Rushdien oikeus Khomeinin vapauden edelle.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.