null Pääkirjoitus: Keskellä kylää

Pääkirjoitus: Keskellä kylää

Vaikka joistakin kirkkorakennuksista luovutaan, kirkko on edelleen keskellä kylää, sillä se ei ole ensisijaisesti rakennus, vaan joukko ihmisiä.

Lähes jokaisen suomalaisen paikkakunnan tärkeimpiä nähtävyyksiä on keskeisellä paikalla sijaitseva kirkko. Meillä Helsingissä tällaisia maamerkkejä on monta, ennen muuta Tuomiokirkko ja Temppeliaukion kirkko. Lisäksi lähes jokaisessa kaupunginosassa on oma kirkkonsa, paikallisia merkkirakennuksia järjestään nekin.

Vuosikymmeniä Helsingin seurakuntien politiikkana oli, että uusille asuinalueille ennen pitkää rakennettiin myös kirkko. Tahdottiin olla keskellä kylää.

Nyt tuuli puhaltaa toiseen suuntaan. Kaikkien näiden rakennusten päivittäiseen ylläpitoon ja säännöllisin väliajoin lankeaviin peruskorjauksiin ei tahdo löytyä varoja. Seurakunnat joutuvat tekemään raskaita päätöksiä, sillä jokainen kirkko on muistoja täynnä.

 

Tämänhetkisten laskelmien mukaan Helsingin seurakuntien talous saadaan pitkällä aikavälillä kestävälle uralle, jos kuluista säästetään noin 15 prosenttia, mikä koskee myös kiinteistöjä. Seurakunnat ovatkin tehneet suunnitelmia tämän mukaisesti.
 

Keskellä kylää ollaan missä tahansa, missä kaksi tai kolme ovat koolla elämän ja kuoleman pienten tai suurten kysymysten äärellä. Siellä Jeesus on heidän keskellään."
 

Tilanne ei kuitenkaan ole ihan niin dramaattinen kuin miltä näyttää. Varsinaisia kirkkorakennuksia ei poistu käytöstä kuin jokunen. Niistä joissakin, kuten Pohjois-Haagassa sijaitsevassa Hakavuoren kirkossa, taloutta painavammat luopumisen syyt ovat sisäilmaongelmissa. Kiinteistöistä luopuminen koskee etupäässä pienempiä seurakunta-, toimisto- ja leirikeskustiloja. Toki nekin ovat monelle tärkeitä, ja joitakin totuttuja toimintoja joudutaan lopettamaan tai siirtämään toisaalle.

 

Kaikesta huolimatta Helsingin seurakunnilla on edelleen varsin hyvät voimavarat työn tekemiseen, verrataanpa niitä kirkon tilanteeseen millä ilmansuunnalla tahansa. Joka tapauksessa nykyaika vaatii, jos ei ihan murrosta, niin ainakin isoa muutosta kirkon elämässä.

Kirkolle kokoontuminen ei ole ainoa, eipä ehkä edes keskeisin tapa, miten seurakunnan elämä tänä päivänä toteutuu. Keskellä kylää ollaan kodeissa, kaupunginosatapahtumissa, yhteistyöverkostoissa, kouluissa, laitoksissa, kauppakeskuksissa, mediassa, somessa. Missä tahansa, missä kaksi tai kolme ovat koolla elämän tai kuoleman pienten tai suurten kysymysten äärellä. Siellä Jeesus on heidän keskellään.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: