null Pääkirjoitus: Kohtuus ja pörssi

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Kohtuus ja pörssi

Yritys, joka ei tuota voittoa, on pian entinen yritys. Sekin on totta, että kilpailu on kovaa ja että sijoittajat kaipaavat tuottoa pääomalleen. Eihän muuten kukaan sijoita. Pörssissä reaktiot ovat erityisen nopeita.

Toisaalta puhutaan kauniisti yritysten yhteiskuntavastuusta ja siitä, että työntekijät ovat niiden tärkein voimavara. Yhteiskuntavastuusta tietysti merkittävä osa toteutuu verotuksen kautta ja pyrkimällä siihen, ettei yritys pilaa omia toimintaedellytyksiään tuhoamalla ympäristöä. Asiaan vaikuttavat myös kuluttajien reaktiot: täysin häikäilemätön yritys kärsii markkinoilla imagotappioita, jotka vaikuttavat tulokseen.

Ovatko työntekijät oikeasti yritysten tärkein voimavara ja kenen mielestä? Miksi sitten yhtiöiden pörssikurssit tuppaavat nousemaan heti, kun yritys ilmoittaa saneeraavansa henkilöstöään? Suomessa toimitaan toki yleensä niin, että käydään ensin yt-neuvottelut ja etsitään myös muita vaihtoehtoja irtisanomisille. Maailmanmitassa kasvottomilta tuntuvat markkinavoimat pidetään tarvittaessa tyytyväisinä siirtämällä tuotantoa sinne, missä työtyöehdot ja ympäristövaatimukset eivät ole niin tarkkoja.

Viime aikaiset uutiset Nordean henkilöstövähennyksistä ja UPM:n Myllykosken tehtaan nopeasta alasajosta tuntuvat kohtuuttomilta. Nordea ilmoitti tehneensä huhti-, touko ja kesäkuussa yhteensä 939 miljoonan euron liikevoiton. UPM taas vasta hiljattain osti Myllykosken ja tavoittelee tehtaan alasajolla kapasiteetin vähentämistä. Kun tehtaita on vähemmän, on myös kilpailua vähemmän ja paperin hintaa voidaan nostaa. Perusteluja toki löytyy, mutta kovimman hinnan maksavat työntekijät, joiden elämä mullistuu.

Markkinoiden logiikka on ahneuden logiikkaa, mutta onko se ainoa reitti tulokseen? Jokunen viikko sitten seurasin tositelevisiosarjaa, jossa amerikkalaiset yritysjohtajat tutustuivat rivityöntekijöiden arkeen. Johtajat oppivat omakohtaisesti, että mitoittamalla työt oikein ja kohtelemalla henkilöstöä hyvin voidaan tehdä parempaa tulosta. Elämä ei ole televisiosarjaa, mutta voisivatko kohtuus ja oikeudenmukaisuus olla hyveitä myös pörssiyhtiöille?

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.