null Pääkirjoitus: Kotimainen velkaongelma

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Kotimainen velkaongelma

Ylivelkaantuminen ei ole vain muutamien eurooppalaisten valtioiden ongelma, vaan monen suomalaisen arkea. Pikavippiyritykset ovat osa ongelmaa, yhä lisääntyvät maksuhäiriöt samoin. Taustalla voi olla yli varojen elämistä, sitä, ettei omaa taloutta osata hoitaa. Mutta yksi iso tekijä on myös se, että perusturvan varassa elävät eivät saa kohtuuhintaista lainaa yllättäviin, usein tuiki tarpeellisiin menoihin.

Kirkon Yhteisvastuukeräyksellä on tapana nostaa kissa pöydälle ja puuttua ongelmiin, jotka huutavat ratkaisua. Yhteisvastuukeräyksen keräystuotto auttaa monia, mutta varsinainen juttu on siinä, että keräys nostaa tärkeitä asioita yhteiskunnalliseen keskusteluun ja haastaa etsimään niihin ratkaisua. Niin tänäkin vuonna, kun Yhteisvastuukeräyksen kotimaisena kohteena on Takuu-Säätiön pienlainahanke.

Takuu-Säätiö aloitti toimintansa 1990-luvun alussa Yhteisvastuukeräyksen kautta hankitulla alkupääomalla. Säätiö pyrkii auttamaan taloudellisissa kriiseissä olevia ihmisiä. Nyt tarkoitus on käynnistää pienlainahanke. 200–2000 euron suuruisia pienlainoja voisi säätiöltä saada välttämättömiin kertaluontoisiin menoihin, joita luoton saaja ei kykene muuten rahoittamaan. Kyse on lainasta, joka maksetaan takaisin ja jonka edellytys on, ettei lainanhoito saa johtaa talousvaikeuksiin. Pienlainojen myöntäminen alkaa ensi vuonna aluksi muutamalla kokeilupaikkakunnalla.

Vastaavantyyppistä sosiaalista luototusta on eräissä kaupungeissa, muun muassa Vantaalla. Jotta pikavipeistä päästäisiin eroon aiheuttamatta uutta ongelmaa, pitäisi sosiaalista luototusta kuitenkin laajentaa. Vähävaraiset perheet ovat muuten pulassa, jos jokin kodinkone hajoaa, tulee yllättäviä sairausmenoja tai vaikka avioero.

Eduskunta toivon mukaan käsittelee tänä keväänä joko pikavippilainsäädännön tiukentamista tai jopa pikavippien kieltämistä kokonaan. Hyvä olisi, jos ne kiellettäisiin.

Velkaongelma on syytä ottaa muutenkin vakavasti ennen kuin se räjähtää käsiin. Suomalaisten maksuhäiriöt ovat kasvussa: viime vuonna 231 000 kuluttajaa sai uuden maksuhäiriömerkinnän. Entistä useamman merkinnän takana on nettikaupasta tehty ja maksamatta jätetty ostos.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.