null Pääkirjoitus: Köyhtyvä kirkko

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Köyhtyvä kirkko

Vaaralan kirkko ei jää ainoaksi tilaksi, josta seurakunnat joutuvat lähivuosina luopumaan. Vantaan seurakuntien talous on nimittäin heikkenemässä nopeasti.

Jos ei haluta irtisanoa työntekijöitä ja ajaa alas toimintaa, luottamushenkilöiden on pakko tehdä nopeita päätöksiä tiloista luopumisesta. Silti henkilökunta vähenee: kun ihmisiä jää eläkkeelle tai vaihtaa työpaikkaa, uusia ei juuri palkata tilalle.

Julkisuudessa näkee aika ajoin väitteitä rikkaasta kirkosta. Väite on totta, jos Suomen evankelisluterilaista kirkkoa verrataan moneen muuhun kirkkoon maailmalla. Mutta samalla väite on myytti, sillä suurin osa kirkon rahoista on sidottu henkilöstöön ja toimintaan sekä rakennuksiin, joista on hankala päästä eroon.

Kirkon eläkerahasto on iso, mutta eläkepommi vielä paljon suurempi. Maaomaisuutta ja kiinteistöjä on, mutta ei niillä pitkälle pötkitä. Vantaalla oltaisiin ilman vuokratuottoja todella pulassa.

Suurin syy seurakuntien heikkenevään talouteen on jäsenmäärän lasku. Vantaan kaupungin väkiluku on noussut, mutta seurakunnat ovat menettäneet neljässä vuodessa yli 4000 jäsentä. Kirkosta eroamisen lisäksi vaikuttaa muuttoliike: tulijoiden joukossa on kirkkoon kuulumattomia, poismuuttajissa jäseniä.

Säästöt pitää tehdä niin, että seurakuntalaisia palvellaan jatkossakin hyvin. Kirkon sanomaan kuuluu olla läsnä siellä, missä apua tarvitaan. Auttamistyöstä ei pidä tinkiä, vaikka säästöjä tehdään.

Vantaan Laurilla on säästösyistä pitkä kesätauko. Seuraava numero ilmestyy 15.8. Nettisivuja, Facebookia ja Twitteriä kuitenkin päivitetään.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.