null Pääkirjoitus: Kuolinapua vai ei?

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Kuolinapua vai ei?

Julkisuudessa on keskusteltu viime päivinä eutanasiasta. Taustalla on valtakunnallisen sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan kannanotto asiasta ja neuvottelukunnan jäsenen, ylilääkäri Juha Hännisen puheenvuorot mediassa.

Hänninen on saattohoitoon erikoistuneen Terhokodin johtaja, joka on ollut mukana noin 8000 ihmisen kuolemassa. Hän on nähnyt tilanteita, joissa mikään apu ei ole tuonut kärsimykseen helpotusta. Tämä on saanut hänet muuttamaan aiemmin kielteistä kantaansa aktiiviseen kuolinapuun.

Eettinen neuvottelukunta, jossa on mukana kirkon entinen sairaalasielunhoidon johtaja Kirsti Aalto, päätyi siihen, että voi olla joitakin yksittäisiä tilanteita — muutamia kymmeniä vuodessa — joissa eutanasian vaihtoehtoa ei voida eettisesti torjua. Nyt Suomen laki, kuten lähes kaikkien muidenkin maiden lait, kieltävät eutanasian. Lääkäriliitto on aina ollut sitä mieltä, että potilaan aktiivinen surmaaminen on lääkärin etiikan vastaista. Tätä mieltä se on myös nyt, vaikka ei tyrmää asiasta keskustelua.

Eutanasia on esimerkki eettisestä ongelmasta, jota ei pidä ratkaista gallupeilla. Jo käsitteet menevät helposti sekaisin. Eutanasia tarkoittaa toisen ihmisen elämän päättämistä tämän pyynnöstä esimerkiksi lääkkeillä. Se on eri asia kuin lopettaa hyödytön hoito ja sallia luonnollinen kuolema. Niin sanottu passiivinen eutanasia on mahdollista jo nyt ja ihminen voi ilmaista tahtonsa esimerkiksi hoitotestamentissa.

On kuitenkin toinen asia lopettaa hoito kuin antaa tappava lääkitys. Voiko lääkäriä tai ketään muutakaan velvoittaa tähän? Entä mikä on kärsimystä, joka riittää perusteluksi? Fyysinen kipu vaiko myös psyykkinen sairaus tai tarkoituksettomuuden tunne? Toisaalta kun on olemassa kärsimystä, jota ei lopeta edes ihmisen vaivuttaminen unen kaltaiseen tilaan, niin pitääkö kuolinapu silloinkin kieltää? Entä mistä kertoo se, että moni sellainenkin potilas, joka ei pysty kuin räpäyttämään silmiään, haluaa elää?

Entä avaisiko kuolinavun hyväksyminen joissakin tapauksissa tien siihen, että tapauksia löytyisi jatkossa lisää? Tulisiko eutanasiasta säästötapa?

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.