null Pääkirjoitus: Lohdun ja toivon kappeli

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Lohdun ja toivon kappeli

Harva rakennus on niin lähellä elämän peruskysymyksiä kuin siunauskappeli, sanoi piispa Eero Huovinen Pyhän Laurin kappelin vihkitilaisuudessa sunnuntaina. Tähän voisi lisätä, että harva rakennus antaa niin hyvin tilaa näille suurille kysymyksille kuin Anu Puustisen ja Ville Haran suunnittelema kappeli.

Kauniin rakennuksen arkkitehtuuri on tehty tukemaan surevaa. Arkkitehdit ovat herkällä tavalla sisäistäneet ne moninaiset tunteet, joita lähei-siään hautaan saattavilla ihmisillä on mielessään. He ovat samalla tehneet rakennuksen, joka rohkeasti julistaa kristinuskon ydinsanomaa: vahvaa toivoa siitä, että elämä ei pääty tähän. Toisaalta, vaikka siunaustilaisuuden osallistuja ei uskoisi siihen tai jaksaisi sitä surunsa keskellä miettiä, hän voi silti kokea kappelin tunnelmassa paljon lohduttavaa. Rakkaalle ihmiselle voi jättää hyvästit tilassa, joka on kaunis, valoisa ja rauhallinen ja kun-nioit-taa jokaisen ihmisen ainutlaatuista ihmisarvoa.

Arkkitehtuurikilpailusta rakennuksen valmistumiseen kului seitsemän vuotta. Valmistumista viivästyttivät valitukset ja samalla rakennuksen hinta nousi. Kymmenen miljoonaa euroa on iso summa, mutta se hinta kannatti maksaa. Siunauskappeli kun on suunniteltu kestämään vähintään seuraavat 200 vuotta ja sen rakentajat ovat tehneet sen vuoksi huolellista työtä. Kappelin jokainen yksityiskohta on mietitty ja rakennus sopii kirkonkylän arvokkaaseen kulttuurimaisemaan aivan kuin se olisi ollut siinä aina.

Sisältä kappeli on jos mahdollista vielä hienompi. Kuin kruunu kaikelle on lasiseinää peittävä sinivihreäksi patinoitu kupariverkko, jonka läpi kajastaa hautausmaa. Myös kahden salin seinällä olevat reliefit ja vaina-jien näyttöhuoneen kristallitaideteos ovat upeita. Kristallit toimivat prismana, joiden läpi valo taittuu huoneen seinälle.

Tämä kappeli ei ole mikä tahansa julkinen rakennus, vaan paikka, jossa vuosittain järjestetään satoja siunaustilaisuuksia. Se on pyhä paikka, jossa Huovisen sanoin ovat läsnä elämä ja kuolema, aika ja ikuisuus, suru ja toivo. Voi olla, että kappelista tulee myös erinomainen konserttipaikka ja nähtävyys, jota tullaan katsomaan kaukaa.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.