null Pääkirjoitus: Luottamus loppui

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Luottamus loppui

Kaupunginjohtajan tehtävää ei voi hoitaa, jos luottamusta ei ole. Jukka Peltomäki joutui tämän tosiasian eteen viime viikon torstaina ja erosi virastaan. Kaupunginvaltuusto myönsi eron maanantaina.

Uuden kaupunginjohtajan etsintä on jo alkanut. Nyt haetaan johtajaa Vantaan ulkopuolelta, mikä on hyvä asia, aito mahdollisuus rauhoittaa tilanne. Johtajaa haetaan edelleen ensisijaisesti demareista, sillä Kokoomus on saamassa puolueiden sopimassa paketissa maankäytön apulaiskaupunginjohtajan paikan. Kaupunkilaisten kannalta tärkeintä ei kuitenkaan ole minkään puolueen jäsenkirja, vaan se, että Vantaa saa pystyvän johtajan. Tämän pitäisi olla ykköskriteeri molempia johtajia valittaessa.

Poliisitutkinta mahdollisesta virka-aseman väärinkäyttämisestä on yhä kesken, eikä Peltomäkeä ole tuomittu mistään, ehkä ei tuomitakaan. Hänen olisi kuitenkin kannattanut pidättäytyä viran vastaanottamisesta tutkinnan ajaksi. Nyt hän piti kiinni asemastaan, mikä johti Vantaan johdon kriisiytymiseen ja syytöksiin poliittisesta ajojahdista. Vaikka politiikkaakin varmaan oli pelissä, niin asiat menivät lopullisesti solmuun Peltomäen omien valintojen kautta. Viran jatkolta meni pohja pois, kun paljastui naimisissa olevan Peltomäen naisystävän mukanaolo elokuisella virkamatkalla Manchesterissa.

Korkeaan virkaan ja näkyvään asemaan liittyy eläminen suurennuslasin alla. Kaupunginjohtajan yksityiselämä ei ole täysin irrallaan viran hoidosta. Siksi tuntuu käsittämättömältä, että Peltomäki teki mainitun matkan. Johtajalta vaadittavaa harkintakykyä se ei ainakaan osoittanut.

Valta antaa mahdollisuuksia edistää hyviä asioita, mutta siihen liittyy myös monenlaisia houkutuksia. Virkamiesten ja johtavien poliitikkojen asema ei ole helppo, kun tehtävän hoidon vuoksi täytyy kehittää suhteita liike-elämään ja samalla pitää huolta omasta lahjomattomuudesta ja tasapuolisuudesta. Yhtälö ei ole yksinkertainen.

Valta voi myös aiheuttaa sivutuotteena vauhtisokeutta: kun kaikki näyttää olevan mahdollista, helposti unohtuu, että oikeasti kaikki ei olekaan mahdollista.

Sen näyttävät karulla tavalla joskus vasta lööpit.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.