null Pääkirjoitus: Maailmaan syttyi valo

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Maailmaan syttyi valo

Niille, jotka vaeltavat pimeydessä, syttyy suuri valo.

Ennen ajanlaskun alkua ja jälkeen ajanlaskun alun, eaa. ja jaa. Niin kierretään sitä, mistä kristillisissä maissa ajanlasku lasketaan.

Ajanlaskumme alkaa Kristuksen syntymästä, joka on nollapiste sille, mitä tapahtui ennen ja mitä tapahtuu sen jälkeen. Aivan tarkka ei tuo vuosituhatkello ole, sillä Jeesuksen syntymävuotta ei tiedetä. Oleellisempaa on kuitenkin, että avuttoman vauvan syntymä pienessä Betlehemin kylässä kaukana Lähi-idässä on hetki, joka on jäänyt ihmiskunnan historiaan ja jota juhlitaan myös Suomessa vuonna 2016 jKr.

 

Joulun sanoma on historian merkkitapahtumien joukossa ainutlaatuinen. Sen keskeisiä henkilöitä ovat vauva, teiniäiti, isäpuoli ja paimenet. Tapahtumien taustan määrittävät miehitysvalta, verollepano ja se, ettei viimeisillään raskaana olevalle naiselle löydy sijaa majatalossa. Ihmisten toivo, maailman valo, Jumala kanssamme tulee tähän maailman toisten ihmisten armoille ja joutuu heti kokemaan armottomuutemme. Jeesuksen perhe joutui pakenemaan vainoa toiseen maahan, aivan niin kuin miljoonat pakolaiset tämän päivän maailmassa.
 

Jumalan vastaus oli sitoutuminen ja myötätunto, ja jos joulun sanoma koskettaa meitä, niin sen pitäisi olla myös meidän vastauksemme."
 

Ensimmäisen joulun tapahtumat herättävät kysymyksen, mikä on meidän suhteemme tämän maailman kärsiviin ja puutteenalaisiin. Jumalan vastaus oli sitoutuminen ja myötätunto, ja jos joulun sanoma koskettaa meitä, niin sen pitäisi olla myös meidän vastauksemme.

 

Evankeliumi on kuitenkin siinä, että Jumala tietää puutteemme. Hän ei soimaa eikä tuomitse, vaan rohkaisee ja tulee luoksemme haavoittuvana. Hän haluaa Raamatun Jesajan kirjan sanoin tuoda suuren valon niille, jotka pimeydessä vaeltavat, ja niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa. Joulun sanoma on tarkoitettu meille kaikille, vaikka emme sitä huomaisi tarvitsevamme.

Tähän suureen sanomaan on sopivaa päättää myös Vantaan Lauri -lehden tarina. Hyvää joulua!

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.