null Pääkirjoitus: Metropoli vai ei?

Pääkirjoitus: Metropoli vai ei?

Tuoko maankäyttöä, liikennettä ja asumista koordinoiva metropolihallinto riittävästi potkua koko pääkaupunkiseudun kehittämiseen vai pitääkö mennä askel pidemmälle?

Metropolialueen kuntajakoselvitys päätyy siihen, että pitää. Selvityksen mukaan Espoo, Helsinki, Kauniainen, Sipoo ja Vantaa kannattaisi yhdistää metropolikaupungiksi, joka huolehtisi alueen taloudesta ja kehittämisestä ja olisi sosiaali- ja terveyspalveluiden tilaaja ja tuottaja. Lähipalvelut olisivat 15–20 ”kotikaupungin” vastuulla.

Yli 200-sivuinen kuntajakoselvitys tuo vakuuttavasti esiin alueen yhteiset ongelmat, mutta kuten Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen lausunnossaan huomautti, se ei esitä niihin riittävästi ratkaisuja. Olisi kuitenkin pään pistämistä pensaaseen, jos homma jää tähän. Pitää selvittää lisää ja tutkia asia kerrankin loppuun asti.

Totta on, että pääkaupunkiseutu kilpailee muiden suurten metropolien kanssa vetovoimaisuudesta. Fakta on, että väestö ikääntyy, huoltosuhde huononee ja siksi tarvitaan lisää maahanmuuttajia.

Fakta on sekin, että pääkaupunkiseudun sisällä on muita heikommassa asemassa olevia kaupunginosia. Neljä kymmenestä suhteellisesti heikoimmasta alueesta on Vantaalla, joten alueiden eriytyminen on täällä otettava erityisen vakavasti.

Yhdistymistä puoltavia asioita on paljon, mutta niin on myös kysymyksiä. Ehkä suurin niistä on, minkä kunnan mallilla palvelut järjestettäisiin. Helsingin ja Espoon mallit nostaisivat kuluja, Vantaan malli toisi säästöjä, mutta mitä asukkaat palveluiltaan haluavat? Ennen kuin metropolista äänestetään, pitää avoimet kysymykset ratkaista.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli: