null Pääkirjoitus: Miljoonamarssi

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Miljoonamarssi

Isku pariisilaisen satiriilehden Charlie Hebdon toimitukseen oli tekijöidensä harhaisessa maailmassa osoitus oikeasta uskosta. Todellisuudessa se oli pahan palvelemista. Pyhää ei voi puolustaa pahalla eikä uskoa levittää Kalashnikovilla. Profeetat saati Jumala eivät tarvitse puolustajikseen murhaajia.

Uskonnonvapaus ja sananvapaus ovat samaa puuta, sillä ilman sananvapautta ei ole vapautta uskoa. Aitoon sananvapauteen sisältyy oikeus kritisoida uskontoja, jopa tehdä niistä pilaa. Jos sananvapauden kimppuun hyökätään uskonnon nimissä, isketään myös uskonnonvapautta vastaan.

Ikävä kyllä ääri-islamilaisten näkemys uskostaan on toinen kuin suurimmalla osalla maailman muslimeista. Isis, al-Qaida, Boko Haram, Taleban ja al-Shabaab ovat vastenmielisiä järjestöjä. Ne luovat maail­maa, jossa on oikein tappaa, raiskata, ottaa orjaksi ja katkaista käsiä. Ääri-islamilaiset järjestöt vainoavat kristittyjä, juutalaisia, länsimaalaisia ja toisia muslimeja. Heidän uhrikseen joutui myös Muhammedin mukaan nimensä saanut ranskalaispoliisi Ahmed Merabet, joka antoi henkensä sananvapauden puolesta.

Ääri-islamilaisten tavoite on jakaa maailma kahtia. Sille tavoitteelle ei pidä antaa yhtään periksi. Jos terroritekojen vastaliikkeenä rasistiset ääriliikkeet saavat Euroopassa jalansijaa, terroristit voittavat. Sen sijaan tarvitaan sen tapaisia reaktioita kuin sunnuntaina Pariisissa, jossa jopa 1,5 miljoonaa ihmistä marssi yhdessä vihaa vastaan ja sananvapauden puolesta.

Ääri-ilmiöiden vastustamiseksi tarvitaan uskonnollisten johtajien yhteistyötä ja sitä, että moskeijoissa, kirkoissa ja synagogissa saarnataan pahaa vastaan. Koulujen uskonnonopetuksella on myös tärkeä sija, sillä tieto ja ymmärrys omasta ja toisten uskosta ovat aseita uskonnon vääristymiä vastaan.

Kynä on miekkaa vahvempi, rakkaus vihaa suurempi voima.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.