null Pääkirjoitus: Mitä on todellinen vapaus?

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Mitä on todellinen vapaus?

Todellinen vapaus tuo elämään tarkoituksen ja toivon.

Samaan aikaan, kun kaupat nauttivat uudesta vapaudestaan ja avaavat ovensa nyt myös pitkäperjantaina, kristikunta hiljenee muistamaan Jeesuksen kuolemaa. Lankalauantaina hieman ennen yömessua viimeiset asiakkaat poistuvat marketista. Kun pääsiäisaamun aurinko nousee taivaalle, ei tarvitse odottaa enää montaa tuntia, jotta voi viettää pyhäpäivää ostosparatiisissa.

Tällaista on meille tarjottu vapaus: vapautta valita, milloin kuluttaa rahansa ja miten käyttää vapaa-aikansa. Jos on rahaa, jos on vapaa-aikaa ja jos on vapautta. Sen saa vapaasti käyttää siihen samaan, mitä on tarjolla muinakin päivinä.

Se vapaus, jonka 2000 vuoden takainen pääsiäisen sanoma tuo tullessaan, on jotain paljon enemmän, paljon syvempää, todellista vapautta. Se on vapautta, josta meidän ei tarvitse maksaa – hinta on jo maksettu, kalliilla. Tällä vapaudella ei ole edes viimeistä käyttöpäivää, se on voimassa aina ja ikuisesti.

Pääsiäisen sanoma on niin suuri, ettei sitä tahdo tajuta. Siksi se hukkuu tämän maailman paljon pienempiin vapauksiin. Aika monelle pääsiäinen merkitsee vain ylimääräistä lomaa, paitsi nyt kaupan työntekijöille.

Pääsiäisen sanoma kertoo siitä, että jokaisen ihmisen elämällä on tarkoitus, myös elämällä, jolle tämä maailma ei arvoa, saati armoa, anna. Ristin ryöväri oli ensimmäinen, jolle Jeesus lupasi elämän taivaassa. Kärsimyksen ja kuoleman hetkellä Jeesus antoi tuomitulle vapauden syyllisyydestä ja häpeästä ja uuden toivon: kaikki ei pääty tähän.

Ken uskoo, hän näkee. Vaikkei joku uskoisikaan, tämän maailman tuskan ja kiireiden ja vapauksien keskellä, hänet nähdään ja häneen uskotaan. Sellainen Jumala meillä on. Jumala, joka näytti todelliset kasvonsa ristillä ja otti kantaakseen kaiken sen, mikä on vapauden vastakohta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.