null Pääkirjoitus: Muutoksista ei selvitä muureilla

Pääkirjoitus: Muutoksista ei selvitä muureilla

Globaalissa maailmassa ei ole muista irrallisia saarekkeita.

Tilanne Suomessa ja maailmalla näytti muutama vuosi sitten vakaalta ja rauhalliselta. Talous kasvoi, Nokia menestyi, rajojen aukeaminen helpotti matkailua, Irakin sota oli hiipumassa ja Venäjä tuntui tavalliselta naapurilta. Pahin peikko oli ilmastonmuutos, mutta se tuntui olevan hamassa tulevaisuudessa ja osa suhtautui siihenkin skeptisesti. Kreikkaa ja muita kriisimaita päiviteltiin.

Nyt tilanne on aivan toinen. Muutokset ovat niin suuria ja nopeita, että hirvittää. Nokia kaatui, Suomen talous alkoi sakata, työttömyys kasvaa ja maailmantilanne meni aivan sekaisin. Ukrainan kriisi palautti sodan Eurooppaan. Isis ja muut äärijärjestöt toivat raakuudet silmillemme. Huolenaiheet ovat tulleet lähelle, suorastaan iholle ja samaa aikaan ihmisten pelot ovat kasvaneet ja sen kanssa viha ja vastakkainasettelu.
 

Muutos ahdistaa, mutta sen kanssa on vain opittava elämään, löytämään uutta.


Samalla on käynyt selväksi, että globaalissa maailmassa ei ole muista irrallisia saarekkeita. Kun vienti ei vedä, siitä seuraa, että työttömyys kasvaa ja julkinen talous on vaikeuksissa. Sitten on vielä kestävyysvaje, ikääntyvän maan ongelma. Se, mitä tapahtuu Kiinan pörssissä, koskettaa meitä. Pakolaiskriisit eivät enää rajaudu vain naapurimaiden riesaksi. Kun hätä kasvaa tarpeeksi suureksi, turvapaikanhakijat saapuvat myös Vantaalle.

Tästä tilanteesta ei selvitä kääntymällä sisäänpäin, eikä pystyttämällä muureja ulkorajoille ja henkisiä muureja maan sisälle. Muutos ahdistaa, mutta sen kanssa on vain opittava elämään, löytämään uutta.

Pitää nostaa katse kauemmas, on etsittävä luottamusta, rakennettava siltoja. Se taas vaatii sitä, että haemme ongelmiin ratkaisuja, jotka ovat oikeudenmukaisia, rehellisiä ja realistisia – ja opimme asettumaan toisen asemaan. Jos niin ei tapahdu, vaan jokainen tuijottaa vain itseensä, omaan ryhmäänsä, omiin pelkoihinsa, ajan raju riento kävelee ylitsemme.
 

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli: