null Pääkirjoitus: Norja ja Somalia

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Norja ja Somalia

Viime aikojen otsikoissa on ollut kaksi järkyttävää tapahtumaa, Norjassa ja Somaliassa. Vaikka kyse on aivan erilaisista asioista, terroriteosta ja nälänhädästä, niillä on myös yhtäläisyyksiä. Kummassakin kysytään meidän asenteitamme ja suhtautumistamme lähimmäisiimme.

Norjalainen massamurhaaja näyttää olleen liikkeellä yksin, mutta hänen tekonsa ei syntynyt tyhjiössä. Psykologit varmaan diagnosoivat luonnehäiriön, mutta se ei riitä selittämään tapahtunutta. Kylmäveriseen tekoon tarvittiin tekijän usko siihen, että hän on oikealla asialla. Kipinä leimahti liekkeihin vihan ideologiasta, jonka kohteina ovat maahanmuuttajat, erityisesti muslimit, sekä monikulttuurisuuden ja suvaitsevaisuuden puolustajat. Heitä murhaaja piti pettureina ja toimi omasta mielestään loogisesti tappaessaan nuoria ja lapsia.

Vihan ideologia ei ole syntynyt netissä, eikä verkkoa voi siitä syyttää. Mutta netin avoimuudella on kääntöpuolensa. Siellä vihaa voi kasvattaa ja omiin oloihinsa syrjäytynytkin voi saada tunteen vallasta — meitä on monta, kuulun etujoukkoon. Länsimaisen demokratian peruspilarin sananvapauden nimissä sopii kirjoittaa mitä tahansa ja närkästyä, jos joku puuttuu vihapuheeseen, saati poistaa kommentin.

Miten Norjan tapahtumat ja Somalian nälänhätä liittyvät yhteen? Yksi vastaus on, että Somalian nälänhädän syy on kuivuuden lisäksi vihan ideologia, vastakkainen, mutta silti yllättävän samanlainen kuin Norjan ampujan. Islamilainen ääriliike pelkää maansa muuttuvan ja on valmis uhraamaan kansansa kieltämällä avustusjärjestöjen toiminnan, Norjan ampuja pelkäsi samaa ja oli valmis tappamaan toisinajattelijat.

Toinen vastaus on se, mitä me näille asioille teemme. Kun pahan valta kasvaa, sille pitää löytää vastavoimia. Puhua hyvää, tehdä hyvää. Näyttää, ettei ole samaa mieltä Norjan ampujan kanssa. Välittää lähimmäisestään.

Kun moni tiukka maahanmuuttokriitikko sanoo, että ihmisiä pitää auttaa kotimaassaan ja ainakin katastrofitilanteessa, niin nyt olisi hyvä osoittaa se. Voi vaikka antaa rovon Somalian nälkää näkevien auttamiseksi.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.