null Pääkirjoitus: Nyt tarvitaan vallankumousta

Pääkirjoitus: Nyt tarvitaan vallankumousta

Vanhusten hoidossa on kyse ihmisarvosta siinä kuin rasismin vastustamisessa. Siinäkin pitäisi viheltää peli poikki ja etsiä inhimillisiä ratkaisuja.

Lauantaina tuntui pitkästä aikaa siltä, että toivoa on. Suomi ei ole käpertymässä itsekkyyteen, epäluuloon, pelkoon ja vihaan. On paljon ihmisiä, jotka haluavat puhaltaa pelin poikki rasismilta ja vihapuheelta ja puolustaa arvoja, joiden varaan tämä maa on rakennettu. Mielenosoituksessa oli yli 15 000 ihmistä, kun vastamielenosoitukset keräsivät vain kymmeniä.

Toinen asia, jossa pitäisi myös viheltää pilliin ja panna peli poikki, on vanhusten kohtelu. Ennen kuin joku ehtii sanoa, että rasismi ja vanhusten kohtelu ovat eri asioita, niin eivät ne ole. Kumpaankin liittyy ihmisarvo ja etiikan kultainen sääntö: kohtele toisia siten kuin haluaisit itse tulla kohdelluksi.
 

Tarvitaan piispan peräänkuuluttamaa välittämisen vallankumousta."


Piispa Kaarlo Kalliala nosti Kirkon diakonian päivillä esille uutisen, jonka mukaan vanhuspalveluista aiotaan säästää ensi vuosikymmenellä miljardi euroa vuodessa. Kalliala sanoi suoraan, että palvelut eivät tule riittämään kaikille, ja kysyi, minkälaatuista huolenpitoa tällä tavoin saadaan aikaan. Raportissa, jonka Nordic Healthcare Group on laatinut sosiaali- ja terveysministeriölle, iso osa säästöistä perustuu ”kotihoivaan”, johon oli kirjoitettu lainausmerkit.

Väestö ikääntyy, mutta yhteiskunnan resurssit eivät kasva. Silti on aina arvovalinta, mistä säästetään. Haluavatko suomalaiset, että laitoksissa on vähemmän hoitajia ja kotihoitoon ohjataan vanhuksia, jotka eivät kotonaan selviä? Jos eivät halua, päättäjiä pitää patistaa etsimään muitakin ratkaisuja kuin säästölistat.

Lisäksi tarvitaan piispan peräänkuuluttamaa ”välittämisen vallankumousta”. Esimerkiksi yksinäisyyttä ei voida poistaa viranomaisilla, vaan siihen tarvitaan ihmisiä, jotka välittävät ja pitävät huolta toisistaan. Jokainen voi aloittaa lähipiiristään ja jos aikaa on, kirkon diakonian kautta löytyy vapaaehtoistehtäviä, joissa voi osallistua tuohon vallankumoukseen.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.

Jaa tämä artikkeli: