null Pääkirjoitus: Outo keskustelu

Pääkirjoitus: Outo keskustelu

Keskustelu avioliitosta niin yhteiskunnassa kuin kirkossakin on samojen satoja kertoja kuultujen perustelujen jankkaamista. Jotkut siihen kyllästyneet alkavat keskustella teoillaan.

Eduskunnassa käytiin viime viikolla jälleen keskustelu tasa-arvoisesta avioliittolaista. Kansalaisaloitteella pyritään kumoamaan avioliittolain muutos, joka syntyi kansalaisaloitteen pohjalta ja joka ei vielä ole edes astunut voimaan. Perusteet, joita keskustelussa käytettiin, olivat suurin piirtein samat kuin edellisessä lain käsittelyssä. Jauhamista, joka ei johda enää mihinkään.

Samaa loputonta outoa varjonyrkkeilyä käydään myös kirkossa. Meillä puhutaan nyt myös siitä, saavatko papit lain muutoksen myötä vihkiä tai siunata samaa sukupuolta olevia pareja. Piispat sanovat, etteivät saa, ellei kirkolliskokous muuta päätä. Oikeusoppineet sanovat, että saavat, ellei kirkolliskokous muuta päätä. Eikä kirkolliskokous muuta päätä, koska määräenemmistösäännökset.

 

Joukko pappeja on ilmoittanut, että he aikovat piispojen kannasta piittaamatta kumminkin näitä vihkimisiä tehdä. Kun piispoilta nyt kysytään, mitä näille papeille sitten tehdään, he vastaavat, ettei sitä voi etukäteen tietää. Varmaan on viisasta sanoa näin, vaikka tietävätkin. Kun tilanne on epäselvä, piispat joutuvat tuomarin osaan, jos ja kun näistä vihkivistä papeista kannellaan.
 

Parin vuosikymmenen päästä historia hymähtelee tämän päivän jarrumiehille."
 

Jokseenkin selvää on, että jos näille papeille ryhdytään tuomiokapituleissa antamaan jonkinlaisia rangaistuksia, ne kumotaan, kun niistä valitetaan. Sen verran selkeitä ovat oikeusoppineiden lausunnot asiasta. Ehkä piispat pystyvät tällä venkoilulla rauhoittamaan uutta lakia vastustavaa kirkkokansaa ja lopulta pesemään sen silmissä kätensä: emmehän me mahtaneet mitään tälle asialle lain edessä.

 

Ihmiset varaavat jo kirkkoja ensi kevääksi ja kesäksi perhejuhliinsa. Piispojenkin mukaan kaikkia pariskuntia on kohdeltava muutoin kuin vihkimisen osalta samalla tavoin. Siis kaikille pareille on voitava tilat varata. Keväällä kirkkoherranvirastoon marssii avioliiton esteiden tutkintaa varten samaa sukupuolta olevia pareja. Heille on vihkilupa myönnettävä, koska laillista estettä ei ole.

Kirkko on tosiasioiden edessä. Oudolla keskustelulla voidaan rauhoitella tai hämmentää mielialoja, mutta samalla jotkut käyvät keskustelua teoillaan. Elävä elämä jyrää jo hapantuneet perustelut, uusi astuu tilalle ja siihen totutaan ennen pitkää. Parin vuosikymmenen päästä historia hymähtelee tämän päivän jarrumiehille.
 

Seppo Simola
seppo.simola@evl.fi
Kirjoittaja on Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: