null Pääkirjoitus: Seinät vai ihmiset?

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Seinät vai ihmiset?

Tikkurilan uusi kirkko olisi jo rakennettu, jos kirkon jäsenmäärä Vantaalla seuraisi kaupungin väestönkasvua. Ruotsinkielinen seurakunta saisi Larsgårdenin eikä Vaaralassa tarvitsisi miettiä kirkon purkamista.

Vantaan seurakuntien ja Vantaan kaupungin väestökäyrät kuitenkin etääntyvät toisistaan. Kirkosta eroamisen lisäksi tähän vaikuttaa muuttoliike. Seurakunnista muutetaan pois enemmän kuin uutta väkeä tulee tilalle. Kaupungin väestönkasvusta iso osa on nimittäin maahanmuuttajia ja heistä vain pieni osa on luterilaisia.

Toistaiseksi Vantaan seurakuntien talous on vielä melko hyvässä kunnossa, mutta tulevaisuus ei näytä yhtä hyvältä. Jäsenten väheneminen näivettää taloutta ja kulut nousevat. Kirkolla on myös ihan ikioma eläkepommi, jota seurakunnat maksavat budjeteistaan. Lisäksi Vantaan kirkoista suuri osa on korjauslistalla.

Tässä tilanteessa täytyy päättää, kuinka paljon rahaa käytetään seiniin ja kuinka paljon ihmisiin. Jos kaikki toivotut investoinnit tehdään, pitää vähentää reippaasti työntekijöitä. Silloin vantaalaisilla on vähemmän kuuntelevia korvia ja auttavia käsiä. Tätä ei varmaan kukaan halua, joten luottamushenkilöiden on tehtävä rakennushankkeista vaikeita päätöksiä. Jotkut tilat korjataan, toisista täytyy luopua ja kaikkien tilalle ei saada uusia.

Jäljelle jäävien seinien täytyy olla sellaiset, että niiden sisällä työntekijöiden ja seurakuntalaisten on terveellistä olla. Nyt kaikki tilat eivät ole sellaisia. Tikkurilan kirkossa osa tiloista on käyttökiellossa ja osa työntekijöistä ei pysty tekemään siellä lainkaan töitä. Vaaralan kirkossa oleskeluaikaa on jouduttu rajoittamaan.

Ikävintä on, että päätöksiä joudutaan tekemään kirkoista, jotka eivät suinkaan ole ihmisille pelkkiä seiniä. Tikkurilan kirkko on historiallisesti tärkeä, mutta huonokuntoisen rakennuksen peruskorjaus tulee kalliiksi eikä lopputulosta voida taata. Vaaralan kirkko on esimerkki avoimuudesta ja seurakuntalaisten sitoutumisesta: nuoret ovat saaneet kirkkoon omia avaimia ja rakennuksen eteen on tehty talkootöitä. Mutta kannattaako sen kunnostamiseen laittaa 850 000 euroa vai rakentaa jotain uutta?

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.