null Pääkirjoitus: Seitsemän reilua seurakuntaa

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Seitsemän reilua seurakuntaa

Suomen luterilaisessa kirkossa on 449 seurakuntaa, joista joka viidennelle on myönnetty Reilun kaupan seurakunnan arvonimi. Tässä asiassa voin olla työnantajastani ylpeä, sillä Vantaan seitsemän seurakuntaa ovat nyt kaikki tässä joukossa.

Ensimmäinen vantaalainen Reilun kaupan seurakunta oli Korso, jolle arvonimi myönnettiin ensimmäisten joukossa toukokuussa 2007. Sen jälkeen seurakunnista yksi toisensa jälkeen on tehnyt eettisen valinnan ja nyt, Hakunilan liityttyä joukkoon, Vantaasta tuli neljäs Reilun kaupan seurakuntayhtymä. Naapureista Espoossa on kolme ja Helsingissä 14 Reilun kaupan seurakuntaa, mutta yhtenäistä linjaa ei ole.

Reilun kaupan seurakunnalta edellytetään, että seurakunta käyttää reilua kahvia ja teetä ja sen lisäksi säännöllisesti muitakin tuotteita. Seurakunta myös pitää asiaa esillä toiminnassaan. Kirkko on ollut yksi edelläkävijöistä reilussa kahvissa, sillä Kirkon Ulkomaanapu alkoi myydä Uusi kirkkokahvi -nimistä kahvia tamperelaisen kehitysmaakaupan kanssa jo vuonna 1997. Kirkkokahvi on edelleen yksi Reilun kaupan kahvimerkeistä, joissa on nykyisin runsaasti valinnanvaraa.

Suodatinkahveja löytyy jo yli 130 erilaista, joukossa tunnettujen suomalaisten paahtimoiden merkkejä, joten niiltä, jotka sanovat, etteivät pidä reilun kahvin mausta voi kysyä, oletko varmasti maistanut kaikkia. Itse olen maistanut aika montaa erilaista kahvia ja löytänyt niistä suosikkini. Teetä on samoin lukemattomia merkkejä.

Reilun kaupan idea on siinä, että järjestelmä takaa viljelijöille ja työntekijöille kohtuullisen korvauksen heidän tekemästään työstä. Tuotannossa ei saa käyttää lapsityövoimaa, mikä esimerkiksi jalkapalloissa ja kaakaossa on iso ongelma. Myös muita ihmisoikeuksia ja työntekijöiden järjestäytymisoikeuksia on noudatettava.

Suomalaiset ovat löytäneet Reilun kaupan tuotteet hyvin, sillä viime vuonna niitä myytiin yli sadalla miljoonalla eurolla. Parhaillaan on menossa Herää reilumpaan maailmaan -aamiaiskampanja, joka innostaa järjestämään reiluja aamiaisia.

Osallistun kampanjaan tarjoamalla vaimolleni äitienpäivänä aamiaisen, jossa on sekä reiluja että lähituotteita. Metsästä poimin valkovuokkoja ja kaupasta reilut ruusut.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.