null Pääkirjoitus: Sillanrakennusta

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Sillanrakennusta

Emerituspiispa Eero Huovinen piti Kuopion Kirkkopäivillä kirkon koossapysymisen kohtalonkysymyksenä sitä, miten kirkossa sovitetaan yhteen erilaisuus ja ykseys, eli miten ollaan moniäänisiä ja kuitenkin pysytään saman pöydän ääressä.

Yksi vastaus voisi olla toimintamuoto, joka saattaa eri tavalla ajattelevat kristityt kuuntelemaan toisiaan. Olin Kirkkopäivillä tilaisuudessa, jossa käytettiin Global Christian Forumin kehittämää menetelmää luottamuksen rakentamiseen.

Viisi kristittyä, joiden uskoon liittyvät ratkaisut ovat hyvin erilaisia, jakoi tilaisuudessa oman tarinansa. Mukana olivat naisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajava Tikkurilan seurakunnan luottamushenkilö Sari Roman-Lagerspetz, lestadiolainen naispappi Mari Leppänen ja naispappeutta vastustava konservatiivisen Lähetyshiippakunnan pappi Kalle Väätäinen.

Kuopion tilaisuudessa ei keskitytty kiistoihin, vaan kukin osallistujista kertoi oman hengellisen kasvukertomuksensa eli miten hänestä tuli sellainen kristitty kuin hän on. Yleisö kuunteli hiljaa, ilmapiiri oli avoin ja toisia kunnioittava. Samalla metodilla jatkettiin pienryhmissä.

En väitä, että kiistat tällaisilla tilaisuuksilla häviäisivät, mutta voi olla, että keskustelun äänensävy muuttuisi rakentavammaksi. Tutustuminen lisää ymmärrystä ja ymmärrys kasvattaa yhteyttä. Silloin voidaan olla asioista reippaasti eri mieltä, mutta ajatella, että kuitenkin se, mikä yhdistää, on jotain suurempaa kuin se, mikä erottaa.

Kannattaisiko menetelmää kokeilla myös Vantaalla?

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.