null Pääkirjoitus: Sortajat oikeuteen

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Sortajat oikeuteen

Kansainvälinen tuomioistuin teki viime viikolla historiallisen päätöksen, joka vilahti nopeasti ohi uutisvirrassa. Ensimmäisen kerran sitten Nürnbergin oikeudenkäynnin valtionpäämies tuomittiin sotarikoksista. Liberian entisen presidentin Charles Taylorin todettiin auttaneen ja yllyttäneen naapurimaata Sierra Leonea terrorisoineita kapinallisjoukkoja.

Nürnbergissä ei aikoinaan tuomittu Adolf Hitleriä, koska tämä teki itsemurhan, mutta hänen seuraajanaan muutaman päivän ollut suuramiraali Karl Dönitz sai kymmenen vuoden tuomion. Haagin kenties kuuluisin vanki, Balkanin sotien takapiru Slobodan Milosevic, kuoli vankeudessa ennen oikeuden päätöstä. Mutta nyt siis ainakin 50 000 ihmisen kuolemaan myötävaikuttanut Taylor sai tuomion, jonka pituus selviää toukokuussa.

Sierra Leonen sisällissota oli julma. Taylorin tukema kapinallisryhmä RUF käytti taisteluissa lapsisotilaita ja leikkasi viidakkoveitsillä tuhansien siviilien kädet. Yli kaksi miljoonaa ihmistä pakeni naapurimaihin. Taylor sai vastineeksi tuestaan orjia kaivamaan niin sanottuja veritimantteja maailman markkinoille. Ei ihme, että Sierra Leonen pääkaupungissa Freetownissa uutinen Taylorin tuomiosta otettiin riemuiten vastaan.

Kun pää nyt on avattu, niin toivottavasti syytettyjen penkillä ja ennen pitkään vankilassa nähdään muitakin diktaattoreita. Osa heistä sortaa vain omaa kansaansa, osa lietsoo lisäksi levottomuuksia naapurimaissa. Sudanin presidentistä Omar al-Bashirista on annettu kansainvälinen pidätysmääräys runsaat kolme vuotta sitten, mutta hän on yhä tukevasti vallankahvassa. Norsunluurannikon entistä presidenttiä Laurent Gbagboa vastaan alkaa oikeudenkäynti kesäkuussa. Sissijohtajista Haagiin kaivataan muun muassa Ugandan pahamaineisen Herran vastarinta-armeijan johtajaa Joseph Konya.

Syyriassa omaa kansaansa vastaan sotaa käyvä Bashar al-Assad saattaa hyvinkin päätyä Haagiin, jos nykymeno jatkuu. Huolimatta kansainvälisistä tarkkailijoista veriteot vain jatkuvat, uhreja tulee päivittäin jopa kymmeniä. Tuoreen YK-raportin mukaan ainakin miljoona ihmistä tarvitsee maassa humanitaarista apua.

Arabikevättä on Syyriassa seurannut takatalvi.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.