null Pääkirjoitus: Suomi on ihan huippu

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Suomi on ihan huippu

Kotimaamme on mitalisijoilla, jopa kultamitalisti, hyvinvoinnin kannalta tärkeissä asioissa.

Toimittajana tulee usein kirjoitettua epäkohdista ja asioista, joissa on korjaamisen varaa. Itsenäisyyttä puolestaan juhlitaan usein muistelemalla aikoja, jolloin se oli vaarassa, ja ihmisiä, jotka sen pelastivat.

Nyt kun alkaa itsenäisyyden juhlavuosi, on kuitenkin syytä todeta, että Suomessa ovat monet asiat hyvin ja saavutuksiimme kuuluu muutakin kuin sodista selviäminen. Tilastokeskus julkaisi hiljattain listan asioista, joissa Suomi, jonka väkiluku on 0,07 prosenttia maailman väestöstä, on aivan kärjessä. Listalla on asioita, joista on syytä olla ylpeä ja joiden säilyttämiseksi kannattaa tehdä työtä seuraavatkin sata vuotta. Toki, jotta huipulla pysytään, emme voi käpertyä erinomaisuuteemme, vaan meidän pitää tehdä yhteistyötä muiden maiden kanssa.

Tutkimusten mukaan Suomi on huipulla muun muassa seuraavissa asioissa. Suomi on maailman vakain ja turvallisin maa. Täällä on – uskokaa tai älkää – maailman paras hallinto, vähiten järjestäytynyttä rikollisuutta ja maailman riippumattomin oikeuslaitos.
 

Emme voi käpertyä erinomaisuuteemme, vaan meidän pitää tehdä yhteistyötä muiden maiden kanssa."
 

Suomalaiset äänestävät Tanskan ohella maailman vapaimmissa vaaleissa ja täällä on toiseksi vähiten korruptiota. Siihen on päästy muun muassa siksi, että Suomi on lehdistönvapaudessa maailman ykkönen. Toivottavasti on jatkossakin.

Mielensäpahoittajien maamme on maailman viidenneksi onnellisin ja olemme eurooppalaisista toiseksi tyytyväisimpiä elämäämme. Luottamus toisiin ihmisiin on toiseksi suurinta Euroopassa, mikä muuten tutkimusten mukaan liittyy osaksi valtauskontoomme luterilaisuuteen. Suomi on myös maailman toiseksi tasa-arvoisin maa. Täällä on maailman paras peruskoulutus ja paras lukutaito ja monilla terveydenkin mittareilla olemme kärjessä. Täällä on neljänneksi paras sosiaalinen kehitys.

Onnellisena tästä on hyvä juoda kuppi kahvia. Sitä juomme eniten maailmassa.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.