null Pääkirjoitus: Tabusta on vaikea puhua

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Tabusta on vaikea puhua

Suomalaisilla on omituinen suhde alkoholiin. Se näyttää olevan tabu, jonka aiheuttamista ongelmista on vaikea puhua asiallisesti saamatta niskaansa moralistin tai holhoajan leimaa.

Monet kytkevät alkoholin vapauteen ja vapaus — etenkin vapaus valita — on nyky-yhteiskunnan ylimmäinen arvo. Useimmilla ihmisillä alkoholinkäyttö pysyy kohtuuden rajoissa. Mutta jos homma karkaa lapasesta, alkoholista tulee vapauden irvikuva. Riippuvuus on orjuuden kaltainen tila, jossa nautintoaine vie elämästä nautinnon.

En ole Päivi Räsäsen fani, mutta hänen keskustelunavauksensa anniskelupaikkojen aukiolon rajoittamisesta olisi ansainnut asiallisemman keskustelun kuin nettiadressin keräämisen. Varsinkin, kun Räsäsen puheenvuoron taustalla oli poliisikunnan toive ja havainto siitä, että humalahakuinen juominen on aamuyöstä lisääntynyt. Juomisen kellonajalla on oma vaikutuksensa muun muassa rattijuopumuksiin. Sopii myös kysyä, onko ravintoloidenkaan etu, että niihin tullaan valmiiksi humalassa. Ei se ainakaan katetta kasvata.

En ole absolutisti enkä ajattele, että Suomeen pitäisi saada kieltolaki. Mutta jos halutaan, että alkoholi on renki eikä isäntä, pitäisi sen aiheuttamiin ongelmiin puuttua. Valistus on hyvästä, mutta ei se ole mikään taikasana varsinkaan, jos alkoholista on jo tullut ongelma.

Jos etsitään yhtä tehokasta säästökeinoa kansantalouden ongelmiin, kannattaisi pyrkiä vähentämään alkoholihaittoja. Ei tarvitse kuin mennä iltamyöhään terveyskeskuksen päivystykseen, niin huomaa, että odotushuoneessa on usein jopa enemmistö päihtyneitä. Miten paljon lääkäreiden, hoitajien, sosiaalityöntekijöiden ja poliisien työaikaa ja veronmaksajien rahaa kuluu alkoholista aiheutuneiden haittojen korjaamiseen? Runsaasti alkoholia käyttävien sairaspäivien määrä on jopa kolminkertainen raittiisiin ja kohtuukäyttäjiin verrattuna.

Kaikkein käsittämättömin juttu on, että voidaan edes tosissaan pohtia, saako raskaana olevia äitejä ohjata hoitoon, jos sikiö on vaarassa. Onko äidin vapaus juoda suurempi kuin lapsen oikeus elää terveenä?

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.