null Pääkirjoitus: Terrorille ei pidä antaa periksi

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Terrorille ei pidä antaa periksi

Ääriliikkeet iskevät myös eurooppalaisia arvoja vastaan.

Terroristien tapa muuttaa maailmaa on pelko, viha ja väkivalta. Se on sanoma, jota he haluavat myös Pariisin iskun kautta maailmalle välittää. Sille sanomalle ei pidä antaa periksi, Euroopan arvot ovat toisenlaiset.

Äärijärjestö Isis on ottanut vastuun järkyttävästä, noin 130 kuolonuhria vaatineesta teosta, jonka kohteeksi joutui jälleen kerran Pariisi. Iskua perustellaan uskonnolla ja tekijät uskovat toimineensa oikein. Näin harhaisesti islamistisen äärijärjestön kannattajat uskontoaan tulkitsevat, mutta enemmistölle maailman muslimeja teko on kauhistus.

 

Eurooppaan tulevista turvapaikanhakijoista moni pakenee nimenomaan tilannetta, jossa äärijärjestöjen terrori on jatkuvaa, jokapäiväistä elämää."

 

Todellisuudessa Isiksen kaltaiset järjestöt pitää nähdä järjestäytyneenä rikollisuutena, jolla on ideologinen perustelu. Tuon rikollisuuden uhreja on niin Euroopassa kuin ennen kaikkea muslimimaissa. Eurooppaan tulevista turvapaikanhakijoista moni pakenee nimenomaan tilannetta, jossa äärijärjestöjen terrori on jatkuvaa, jokapäiväistä elämää. Heille pelko on enemmän kuin tuttua ja voin vain kuvitella, miten peloissaan ja huolissaan he ovat seuratessaan uutisia. Monet heistä ovat äärijärjestöjen uhreja.

Pariisilaiset ovat reagoineet tapahtumaan järkytyksellä, mutta myös empatialla. He ovat tukeneet toisiaan, avanneet oviaan apua tarvitseville. Myötätunto, välittäminen, ihmisarvon kunnioitus, demokratia, mielipiteenvapaus – nämä kaikki ovat arvoja, joita terroristit eivät ymmärrä. Siksi juuri näitä arvoja vaalimalla taistellaan terroria vastaan. Siksi kirkoissa rukoillaan terrorin uhrien, sen houkutuksille alttiiden ja rauhan puolesta.

Maailman ja Euroopan päättäjien on nyt myös yhdistettävä voimansa ja haettava ratkaisuja pitkään jatkuneisiin Irakin, Syyrian ja Afganistanin sotiin. Ei niitä voi katsoa sivusta, eikä odottaa ajan kuluvan. Eikä kriisejä pakenevien ihmisten voi antaa nääntyä leireille. Heidän auttamisekseen naapurimaiden pakolaisleireillä olisi pitänyt tehdä jo aikaa sitten paljon enemmän.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.