null Pääkirjoitus: Toinen kierros

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Toinen kierros

Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen ykkössija oli odotettu eli kokoomuksen Sauli Niinistö eteni toiselle kierrokselle. Kakkossijasta sen sijaan käytiin kamppailu, jossa vihreiden Pekka Haavisto voitti niukasti Paavo Väyrysen.

Vaaleja edelsi hieno keskustelu ehdokkaiden kesken. Välillä otettiin asiakysymyksissä tiukastikin yhteen, mutta loanheittoa ei ollut. Uskon, että sama linja jatkuu toisella kierroksella, sillä vastakkain on kaksi kokenutta, sivistynyttä ja karismaattista poliitikkoa. Niinistö tuntui ensimmäiselle kierroksella vielä varmistelevan asemiaan, Haavisto heitti peliin persoonansa. Kummallakin on vankkaa tietämystä ulkopolitiikasta, joskin erilaista. Niinistö on kansainvälisen talouspolitiikan tuntija, Haaviston kokemus tulee vaikeiden kriisien sovittelusta. Kumpaakin asiantuntemusta tarvitaan nykymaailmassa.

Paavo Väyrynen keräsi vaaleissa ääniä erityisesti Pohjois-Suomessa, ilmeisesti osin perussuomalaisten äänestäjiltä. Etelän isoissa kaupungeissa menestyi paremmin Haavisto. Tässä vaikutti paljon Haaviston persoona, yhdistelmä suvaitsevaisuutta ja sovittelukykyä, halua ymmärtää ja kuunnella eri tavoin ajattelevia ihmisiä. Kun Niinistökin on herrasmies, toivon ja odotan, että fiksu keskustelu politiikasta ja arvoista jatkuu. Ehdokkaista Niinistö kuuluu kirkkoon, Haavisto ei, mutta molemmat arvostavat kirkon tekemää työtä ja Haavisto on Kirkon Ulkomaanavun hallituksessa. Kummallakin vaikuttaa olevan hyvä tuntuma suomalaisten elämään ja ihmisiä huolestuttaviin asioihin.

Samaan aikaan kun kansa valitsee presidenttiä, muutaman sadan hengen joukko pappeja ja maallikoita valitsee Kuopioon uuden piispan, kirkollisen vaikuttajan. Oletan, että siinäkin vaalissa mennään toiselle kierrokselle, sillä ehdokkaita on kuusi.

Toisin kuin presidentinvaalissa, piispanvaalissa on pyritty kärjistämään vaaliasetelmaa. Hiippakuntadekaani Sakari Häkkinen on profiloinut itseään linjavaalin liberaalina ehdokkaana ja esittänyt vastakohdikseen professori Miikka Ruokasen ja yllättäen myös piispainkokouksen pääsihteerin Jari Jolkkosen. Lääninrovasti Jaana Marjanen, tutkija Pauliina Kainulainen ja kirkkoherra Tapani Nuutinen ovat jääneet sivuun sanasodasta. Veikkaan, että maltillisuus kannattaa.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.