null Pääkirjoitus: Tuloksellista ja läpinäkyvää

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Tuloksellista ja läpinäkyvää

Viime viikolla kirjoitin siitä, miten Kirkon Ulkomaanavun kyläkehityshanke Etiopiassa oli onnistunut. Nyt jatkan kertomalla kirkon suurimman lähetysjärjestön Suomen Lähetysseuran kehitysyhteistyön tuloksellisuudesta. Näitä järjestöjä tukemalla myös vantaalaiset ovat mukana muuttamassa maailmaa edes hitusen paremmaksi.

Ulkopuolisen konsulttiyrityksen arvion mukaan Suomen Lähetysseuran vuosien 2007–2010 kehitysyhteistyö oli vaikuttavaa ja tuloksellista. Työn päätavoitteena oli saada aikaan pysyviä muutoksia 18 köyhän maan heikoimmassa asemassa olevien elämässä, hyvinvoinnissa ja ihmisarvon toteutumisessa. Arvion mukaan Lähetysseuran kehitysyhteistyöhankkeet paransivat ihmisten elämää. Lisäksi Lähetysseura onnistui monin paikoin vahvistamaan paikallisten kumppaneidensa kykyä toimia kehityksen moottorina alueillaan.

Kiitosta sai myös työn läpinäkyvyys, epäonnistumisten myöntäminen, ja sen näkeminen, että köyhyyden poistaminen ja ihmisoikeuksien parantaminen kulkevat käsi kädessä. Luulisi raportin olevan mieluisaa luettavaa myös ulkoministeriössä, joka kanavoi osan kehitysyhteistyövaroistaan kansalaisjärjestöjen kautta.

Suomen Lähetysseuran tapaiset järjestöt saavat pienillä rahoilla hyvää aikaan muun muassa sen takia, että niiden hankkeet ovat maanläheisiä. Lisäksi niillä on luotettavia yhteistyökumppaneita: kirkkoja, kansalaisjärjestöjä ja kansainvälisiä järjestöjä.

Raporttia täydentää toinen iloinen uutinen Lähetysseuran työstä. Vuoden 2008 Tasaus-kampanjan keräystuotolla ja ulkoministeriön kehitysyhteistyötuella saatiin aikaan parannuksia Kambodzan alkuperäiskansojen asemaan. Lasten koulunkäynti lisääntyi, aikuisten lukutaito parani ja lisäksi levitettiin terveystietoa. Työn tehokkuus ja sen saama julkisuus sai myös maan päättäjät ottamaan hallitusohjelmaan sen, että alkuperäiskansojen lapsille pitää antaa mahdollisuus käydä koulua ja saada omakielistä opetusta.

Suomen Lähetysseura viettää kesäjuhliaan 10.–12.6. Porissa. Juhlilla siunataan matkaan 21 uutta työntekijää. He voivat lähteä kirkon kansainväliseen työhön rohkein mielin: asioita voi muuttaa.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.