null Pääkirjoitus: Uskonvaino on todellisuutta

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Uskonvaino on todellisuutta

Maailmassa on yhä maita, joissa valtaväestöstä poikkeava uskonnollinen vakaumus voi viedä hengen. Tämä on tosiasia, joka Suomen viranomaistenkin olisi syytä huomata turvapaikkapäätöksiä tehdessään.

Arkkipiispa Kari Mäkinen vetosi maanantaina Iranissa kuolemaantuomitun papin Yousef Nadarkhanin puolesta. Häntä uhkaa hirttäminen islamin hylkäämisen takia. Nadarkhan kiistää koskaan olleensa muslimi, mutta syyttäjien mukaan hänellä on islamilaiset sukujuuret. Ratkaisu voi vaikuttaa kuolemantuomion toimeenpanemiseen. Tämä on järkyttävää ja osoittaa, miten tärkeä asia uskonnonvapaus — oikeus uskoa, olla uskomatta ja halutessaan vaihtaa uskontoa — on.

Iranin lisäksi on muitakin islamilaisia maita, joissa kristityksi kääntyminen on vaarallista. Samoin on kommunistisia maita, joissa uskontoa tai ainakin sen vapaata ilmaisemista rajoitetaan ja seurauksena toisinajattelusta voi olla vankileirituomio.

Joensuussa evankelisluterilainen Pielisensuun seurakunta ja ortodoksinen seurakunta vetosivat viranomaisiin, ettei paikkakunnalla oleskelevaa pakistanilaisperhettä karkotettaisi takaisin kotimaahansa. Perheen isä Rafiq Anjum on työskennellyt kristillisessä järjestössä, joka on tukenut vainotuksi joutuneita kristittyjä ja pyrkinyt edistämään sopua eri uskontokuntien välillä. Perhe joutui siksi kotiseudullaan äärimuslimien uhkaamaksi ja pakeni Suomeen. Suomen viranomaisten tiukka tulkinta oli, ettei perhe tarvitse turvapaikkaa, koska heitä ei uhkaa valtio. Onneksi perheen isä on nyt saamassa työperäisen oleskeluluvan.

Vainotuiksi eivät joudu vain kristityt. On maita, joissa muslimit, usein vähemmistöön kuuluvat, voivat esimerkiksi erilaisen uskontulkintansa vuoksi joutua vaaraan. Nyt tällainen tilanne on kehittymässä Syyriassa, jossa uhkaa sisällissota, jonka mahdolliset rintamalinjat kulkevat uskonryhmien välillä. Islamin suuntauksista maassa on enemmistö sunneja, mutta shiialaisia lähellä olevilla alaviiteilla on valtaa armeijassa ja hallinnossa. Lisäksi maassa on shiioja ja kristittyjä. Jos kansannousu muuttuu sisällissodaksi, valtataistelu voi saada polttoainetta uskonnosta.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.