null Pääkirjoitus: Uudenlainen piispa

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Uudenlainen piispa

Irja Askola on paitsi ensimmäinen naispiispa Suomessa, myös toimintatavoiltaan uudenlainen piispa. Ensimmäisen vuoden aikana hänen avoimuutensa ja tapansa olla läsnä, paitsi sanoillaan myös koko olemuksellaan, ovat tehneet kirkkoa ihmisläheisemmäksi.

Askola kiertää parhaillaan Vantaan seurakuntia. Hän ei nyt tee virallisesti piispantarkastuksia, vaan tutustuu alueeseensa. Hän toimittaa virkatehtäviään, kuten kaksi kirkkoherran virkaanasettamista, mutta ennen kaikkea tapaa seurakuntien työntekijöitä ja luottamushenkilöitä. Hän haluaa tietää, missä Vantaalla mennään, ja rohkaisee tapaamiaan ihmisiä näkemään ympäröivän yhteiskunnan muutoksen mahdollisuutena.

Muutosviestillä Askola osallistui myös viime viikolla Vantaalla pidetyille kirkon viestintäpäiville. Askola muistutti, että kirkko on aina elänyt muutoksessa. Kirkon suuntaa haettaessa erimielisyydet kuuluvat asiaan ja vievät kirkkoa eteenpäin. Jokainen kristitty on elämässään muutosagentti, jonka tehtävänä on armon ja oikeudenmukaisuuden tuominen arkeen. Muutoksessa korostuu ”hallinnan harhan” sijasta ”hämmennyksen teologia”.

Hämmennyksen teologia on jo saanut jotkut konservatiiviset nettikeskustelijat älähtämään: Raamatusta löytyy ratkaisu kaikkeen ja piispa haluaa hämärtää tämän. Askola muistutti kuitenkin, että nimenomaan Raamatussa opetuslapset ovat usein hämmentyneitä Jeesuksen opetuksista. Dialogi Jeesuksen kanssa vie aivan toisenlaiseen suuntaan kuin totuttu tapa ajatella. Lapset häiritsivät, mutta Jeesus asettikin heidät esikuviksi. Vuoropuhelussa ihmisten ja Jumalan kanssa lopputulos ei ole etukäteen selvä. Meistä riisutaan elämän hallinnan harhaa ja osoitetaankin uusi suunta.

Askola haastaa kuulijoitaan ajattelemaan asioita toisin, kuuntelemaan ja katselemaan. Hän rohkaisee omiin oivalluksiin ja kehottaa elämään unelmiaan todeksi. Hän sanoo rohkeasti mielipiteensä, mutta kunnioittaa myös toisinajattelevia.

Niille, jotka odottavat piispan ennen kaikkea määrittelevän ja viestittävän kirkon uskonoppia, tämä on outoa, jopa pelottavaa, puhetta. Mutta monille tavallisille kirkon jäsenille Askolan persoonallinen tapa lähestyä asioita on rohkaiseva ja toivoa tuova.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.